Det er ikke bare Iraks olje som er i ferd med å falle under opprørsgruppen Isils kontroll i Irak. Innbyggerne frykter nå at Isil (Den islamske staten i Irak og Levanten) skal ta kontroll over vannkraftanlegg og bruke oversvømmelser som våpen mot de svekkede regjeringsstyrkene.

Isil kontrollerer nå store deler av elveløpene langs Eufrat og Tigris. Denne uken strammet de grepet om Anbar-provinsen, hvor det ligger en stor demning og kraftanlegg i byen Haditha. Sikkerheten rundt dammen er dårlig, og frykten er at både demningen i Haditha og landets største demning i Mosul blir Isils neste bytte i kampen om landets ressurser.

En vegg av vann

Hvis opprørsgruppen sprenger eller saboterer demningen ved Mosul, vil det føre til enorme oversvømmelser. Ifølge en rapport fra International Water Technology Conference kan millionbyen bli oversvømt på få timer hvis demningen brister, og halve byen vil stå under 25 meter med vann. Hovedstaden Bagdad kan bli truffet av en «tsunami» som vil legge byen under fire meter med vann på få dager, mener forskerne.

Haditha-demningen gir elektrisitet til Bagdad og sørger for viktig irrigasjon av Eufrat-elven. En oversvømmelse vil sette store landbruksarealer under vann, og ramme de hellige sjia-byene Karbala og Najaf. Det kan være et pressmiddel mot den sjialedere regjeringen i Bagdad. Demningen er allerede sårbar fordi fundamentet er bygget på løst underlag.

– Kontroll over vannet gir strategisk kontroll over både byer og landsbygden. Vi ser en kamp for kontroll over vannet, det er det største strategiske målet for alle grupper i Irak nå. Det handler om liv eller død, sier Michael Stephen, visedirektør i tenketanken Royal United Services Institute i Qatar, til avisen The Guardian.

2400 drept

Onsdag skal stammeledere i Haditha ha startet forhandlinger om å overgi Haditha til Isil, ifølge Foreign Policy. Det åpner for at Isil tar over hele Anbar-provinsen. Iraks statsminister Nouri al-Maliki nekter fortsatt å bygge en koalisjon med sunni- og kurder-minoritetene i landet, og satser på militære løsninger på krisen. Al-Maliki har fått stridsfly fra Russland, og trolig også fra Iran. USA bidrar med militære rådgivere og bevæpnede droner.

Ifølge FN ble minst 2400 irakere drept i løpet av juni måned, og landet er inne i den blodigste perioden siden USA invaderte Irak i 2003.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.