Med tallene for andre kvartal sparkes nå en ny resultatsesong i gang. Etter at uventet sterke jobbtall i USA sendte amerikanske børser til nye rekordnivåer i forrige uke, er spenningen ekstra høy.

Noen økonomer spår at amerikansk økonomi vil vokse med fire prosent i andre kvartal. Det vil i så fall være en dramatisk bedring fra første kvartal, da amerikansk økonomi stupte med 2,9 prosent. Økonomer og analytikere som nyhetsbyrået Reuters har vært i kontakt med tror at toneangivende selskaper i S&P 500-indeksen vil oppnå en resultatvekst på over seks prosent i andre kvartal, kanskje til og med opp mot ti prosent.

Likevel er ikke alle like optimistiske.

– De svært sterke aksjekursene er på en måte et symptom på den svake økonomien, ikke et symptom på at vi er i ferd med å oppnå en sterk bedring av vår reelle økonomi, sier nobelprisvinner i økonomi, Joseph Stiglitz.

Skeptisk professor

Stiglitz er «svært ukomfortabel» med børsveksten i USA. Et eksempel er den amerikanske aksjeindeksen Dow Jones som forrige uke passerte historiske 17.000 poeng.

Mandag åpnet de amerikanske børsene flatt opp. Nasdaq entret uken med 4,474 poeng, opp 0,41 prosent. Dow Jones styrket seg 0,12 prosent opp til 16,995 prosent og S&P 500 økte 0,17 prosent til 1,978 poeng. Klokken 21, en time før stengtid, var trenden snudd, og børsene var ned mellom 0,35 og 0,78 prosent.

– Grunnen til at aksjemarkedet går godt er delvis at rentene er lave, at lønningene er lave og at de fremvoksende økonomiene fortsatt vokser mye raskere enn amerikansk økonomi – for ikke å snakke om europeisk, sier Stiglitz, som er professor ved Columbia University, til den amerikanske tv-kanalen CNBC. Han peker på at det fortsatt er i de fremvoksende landene mange amerikanskregistrerte selskaper henter mesteparten av sine inntekter.

De som forventer en amerikansk kjøpeboom bør tenke seg om to ganger, ifølge Stiglitz. Han mener det sammenlignet med før krisen fortsatt er mye å hente hva gjelder å få folk tilbake i arbeid.

– Og de reelle lønnsøkningene har vært veldig svake, godt under hva det burde vært hvis vi hadde en solid bedring. Det er en haug med indikatorer som tyder på at dette er en svak bedring, sier Stiglitz. Professoren mener dessuten at økende ulikheter i det amerikanske samfunnet hemmer økonomisk vekst.

– I USA, fra 2009 til 2012, gikk 95 prosent av overskuddene til den øvre én prosenten. Vanlige amerikanere bruker opp sine sparepenger, sier han.

Verre for Europa

Også Det internasjonale pengefondet (IMF) advarer mot sterk optimisme på verdensøkonomiens vegne. I helgen hintet IMF om at de vil kutte de globale vekstutsiktene, slik også verdensbanken har gjort tidligere.

RENTEKUTT ER IKKE NOK. IMF-sjef Christine Lagarde mener dagens tiltak for å få fart på økonomien ikke vil være nok. Foto: Gary Cameron, Reuters/NTB Scanpix
RENTEKUTT ER IKKE NOK. IMF-sjef Christine Lagarde mener dagens tiltak for å få fart på økonomien ikke vil være nok. Foto: Gary Cameron, Reuters/NTB Scanpix (Foto: Reuters)
– Global aktivitet tar seg opp, men mindre enn vi forventet. Potensiell vekst er svakere og investeringene er fortsatt få, sier IMF-sjef Christine Lagarde. Hun mener dagens tiltak for å få fart på økonomien, som at flere sentralbanker har kuttet renten, ikke vil være nok.

Lagarde er mer positiv på USAs enn Europas vegne. Søndag sa hun at hun forventer mye bedre resultater for amerikanske selskaper fremover.

Investorer vil følge nøye med på om de siste dagenes rekordhøye aksjekurser på Wall Street rettferdiggjøres av selskapenes resultater i andre kvartal. Først ut i USA er aluminiumsprodusenten Alcoa, som offentliggjør tallene torsdag.

– Vi har hatt såpass stor bevegelse nå at flere gode statistikker ikke er nok for å løfte markedet særlig høyere. Nå kommer alt an på selskapenes kvartalstall, sier Rick Meckler ved finansrådgivningsselskapet Liberty View Capital Management til Reuters.

BØR TENKE SEG OM. Nobelprisvinner i økonomi, Joseph Stiglitz er «svært ukomfortabel» med børsveksten i USA. De som forventer en amerikansk kjøpeboom bør tenke seg om to ganger, ifølge Stiglitz.
BØR TENKE SEG OM. Nobelprisvinner i økonomi, Joseph Stiglitz er «svært ukomfortabel» med børsveksten i USA. De som forventer en amerikansk kjøpeboom bør tenke seg om to ganger, ifølge Stiglitz. (Foto: Per Thrana)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.