Rådsmedlem Benoît Cæuré i Den europeiske sentralbanken (ECB) beskrev nylig situasjonen i eurosonen som svært bekymringsfull, med svak vekst, høy ledighet og høy gjeld.

Han sa også at styringsrenten vil forbli nær null i en forlenget periode, og at eneste måte å komme ut av situasjonen er vekst, og ikke ved å legge gjeld til gjelden.

Cæuré har tidligere avvist at banken ensidig skal fokusere på eurokursen, og avviste igjen behovet for ytterligere kvantitative lettelser.

Men det er sterke krefter som er uenig i denne politikken.

Nå ber sjefen i flyprodusenten Airbus ECB om å bruke euroen som våpen, skriver epn.dk.

Fra før har både IMF og EU-land som Frankrike oppfordret ECB om å overveie kvantitative lettelser som et tiltak mot den lave inflasjonen, den lave veksten og den sterke euroen.

Bør svekkes ti prosent mot dollar

Konsernsjef Fabrice Brégier oppfordrer ECB til å gripe inn overfor den sterke euroen som skader konkurransekraften til europeisk industri. De ferdige produktene fra europeisk industri selges som oftest i dollar, mens kostnadene regnes i euro.

Ifølge Financial Times mener Brégier at sentralbanken bør sørge for å svekke eurokursen med ti prosent mot dollar.

- Europa bør ikke være den eneste økonomiske sone i verden som ikke betrakter valuta som et våpen, og som et viktig bidrag til å styrke økonomien, sier Fabrice Brégier til avisen.

Forslaget vil trolig ikke falle i god jord i Tyskland, som trolig vil sette foten ned. Landet har lenge vært tilhenger av en stabil valuta som ramme for konkurranseevnen, og mener valutamanipulasjon ikke er måten å styrke konkurransevnen på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Krone-effekten kan forsvinne

 
Høyeste rentepåslag på 15 år

- Vi kommer til å få et oppdelt Europa i lang tid