81 mennesker var torsdag ettermiddag drept i Gaza siden de israelske luftangrepene startet tirsdag, de aller fleste sivile, ifølge palestinske kilder. Blant dem er 22 barn, 15 kvinner og 12 eldre personer.

Blant de drepte var også sjefen for Hamas' rakettlager, ifølge det israelske forsvaret IDF. Avisen Haaretz <http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.604161> melder at det er den første høytstående militante palestineren som er drept hittil.

I løpet av onsdag kveld og natt til torsdag ble åtte medlemmer av en familie drept i et angrep på et bolighus i Khan Younis, og ni personer ble drept i et angrep på en strandkafé der folk fulgte semifinalen i fotball-VM.

Sykehusene overveldet

Sykehusene på Gazastripen mangler livsviktige medisiner, medisinsk utstyr og bensin til ambulansene.

– Hver dag er mer utfordrende enn den forrige, sier en kirurg ved Shifa-sykehuset i Gaza by.

– Etter midnatt økte bombingen, det var særlig mye i morgentimene. Luftangrepene treffer hele Gazastripen, ikke bare Gaza by, sier leder for kirurgisk avdeling ved Shifa-sykehuset, Sobhi Shaik, til NTB.

– Hver time kommer det drepte og sårede hit, 24 timer i døgnet. Bombene treffer hus og fører til at hele familier blir drept på ett sekund. Minst én tredel av de drepte er sivile, mange kvinner og barn, sier Shaik.

Torsdag åpnet Egypt grenseovergangen Rafah for å avlaste sykehusene i Gaza gjennom å ta imot sårede.

Helsearbeidere rammet

Onsdag ble et av Røde Halvmånes kontorer og ambulansesentral i Jabaliya nord i Gaza truffet.

Tolv ansatte ble såret, for tre av disse er tilstanden alvorlig. Tre ambulanser ble også ødelagt i angrepet, ifølge Røde Kors.

– Om dette er gjort med overlegg er det brudd på folkeretten og helt uakseptabelt. Krigens regler tilsier at sivilbefolkning og helsepersonell har krav på beskyttelse i en konflikt, og alle parter må gjøre det de kan for å sikre denne beskyttelsen, sier president i Røde Kors Sven Mollekleiv.

Ulovlig

Ifølge B'Tselem er angrep på boligene til Hamas-medlemmer ulovlig etter folkeretten. Organisasjonen viser til Kuware-familien i Khan Younis som fikk sitt hjem bombet tirsdag fordi et av familiemedlemmene er aktiv i Hamas.

Israel varslet familien over telefon og sendte en varselrakett. Familien forlot huset slik de ble advart om, men trodde faren var over, og var gått inn igjen da hovedangrepet kom. Åtte personer ble drept, inkludert seks barn, og 28 såret i rakettangrepet.

Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute sier det i utgangspunktet er ulovlig i henhold til folkeretten å drepe familiemedlemmer.

– Men det kan likevel være lovlig selv om man vet at sivile dør, dersom det påregnelige tapet av sivile liv står i forhold til den militære viktigheten av målet, såkalt proporsjonalitet, sier hun.

Dårlig forarbeid

Hun mener kritikken Israel først og fremst kan rammes av, er at det ikke er gjort nødvendig forarbeid for å fastslå hvilke hus som faktisk har en militær funksjon. Da blir resultatet at Israel har angrepet flere hus enn folkeretten tillater.

Etter den massive kritikken etter krigen i 2008/09 har Israel laget noe strengere regler for hvilke mål som velges, og forsøker å redusere såkalt collateral damage.

Samtidig fikk Palestina tiltrå Genève-konvensjonene i april. Dermed kan israelske aksjoner på palestinske områder teoretisk bringes inn for Den internasjonale straffedomstolen ICC når søknaden om å bli part i ICC blir godkjent.

– Det er dermed mindre urealistisk at det kan bli en juridisk prosess for Israel etter denne Gaza-operasjonen, sier hun.

LES OGSÅ: Brende stiller spørsmål ved Israels angrep

Gaza-sykehus: – Kapasiteten er sprengt

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.