– Du fortjener en god start, og med ti eller flere kvinnelige kommissærer får laget ditt det, skriver de åtte kvinnene i et brev til mannen som er nominert til ny president i EU-kommisjonen.

– Store organisasjoner yter bedre med mangfoldig ledelse, understreker kommissærer som danske Connie Hedegaard, svenske Cecilia Malmström og britiske Catherine Ashton.

Utfordring

Hele EU-kommisjonen er nå i ferd med å bli byttet ut. Av 28 medlemmer hadde den avtroppende Kommisjonen ni kvinner før én av dem gikk til EU-parlamentet.

Men oppfordringen om minst ti kvinner kan bli en utfordring for Juncker.

Det er EUs medlemsland som nominerer kandidatene til Kommisjonen. Langt fra alle har avklart hvem de vil sende, men så langt er det klart at ti av elleve sannsynlige kandidater er menn.

Opprørt

Ifølge kilder er Juncker selv opprørt over at det knapt finnes kvinnelige kandidater til nå. Han skal ha lokket med mulige visepresidentposter til landene som vil nominere kvinner.

– Juncker vil ikke se på en Kommisjon med bare to eller tre kvinner som legitim, har en kilde sagt til DPA.

Europolitics la denne uken ut navnene på 70 kvinnelige politikere, en liste nettstedet mener viser hvor enkelt det vil være å finne gode, kvinnelige kandidater.

Mektig

Kommisjonen er en mektig institusjon i EU-systemet, utformer alt av nytt regelverk i EU og sørger for at landene gjennomfører lovene når det er vedtatt.

Junckers kandidatur som ny sjef skal avgjøres i EU-parlamentet tirsdag.

Så skal hele Kommisjonen etter planen sendes til EU-parlamentet for godkjenning i oktober, men uten bedre kjønnsbalanse kan det bli vanskelig å få sammensetningen vedtatt.

LES OGSÅ: Norge betaler mer enn 15 ganger markedspris for klimakvoter

- USA er helt tydelig på vei til å hente seg inn(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.