Ifølge amerikanerne var det etter alt å dømme en bakke-til-luft-rakett av typen SA11 (Buk) som skjøt ned flyet.

– Det er nokså klart at dette er et system som ble overført fra Russland til separatistene, sier Kerry i et intervju med nyhetskanalen CNN.

De tilgjengelige bevisene retter «en veldig klar pekefinger» mot de prorussiske separatistene øst i Ukraina, ifølge Kerry.

– Vi vet med sikkerhet, med sikkerhet, at ukrainerne ikke hadde et slikt system noe sted i nærheten på det tidspunktet, sier Kerry i intervjuet.

Hadde tilgang til systemet

USA vet også «med sikkerhet» at separatistene i området hadde tilgang til dette systemet, og at de hadde fått opplæring i bruken av det fra russisk side, sier Kerry til CNN.

Den amerikanske utenriksministeren sier ikke rett ut at separatistene skjøt ned flyet, men etterlater likevel liten tvil om at det er det han mener har skjedd.

– Vi har fanget opp bilder av oppskytingen. Vi kjenner dens bane, sier han i et separat intervju med NBC.

– Og det var på nøyaktig dette tidspunktet flyet forsvant fra radaren. Vi vet også fra stemmeidentifikasjon at separatistene skrøt etterpå om å ha skutt det ned, sier han.

– Opptakene er ekte

USAs ambassade i Kiev opplyser søndag at den kan gå god for telefonopptakene som Ukrainas etterretningstjeneste SBU offentliggjorde torsdag.

Ifølge SBU stammer opptakene fra telefonsamtaler som den ukrainske etterretningen har avlyttet mellom separatister og russiske etterretningsfolk. I samtalene innrømmer separatistene tilsynelatende at de skjøt ned passasjerflyet, i den tro at det var et militærfly.

Amerikanske etterretningsfolk har nå undersøkt opptakene og «bekrefter at dette er autentiske samtaler mellom kjente separatistledere», skriver USAs ambassade i Kiev i en pressemelding.

 

Les også

Én ting kan redde Malaysia Airlines

USA vil ikke frikjenne Russland

Markedet er veldig spent(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.