Den meksikanske milliardæren Carlos Slim (74), som er verdens nest rikeste og god for 80 milliarder dollar, sier det er på tide med en radikal endring av arbeidsmarkedet i hele verden, skriver Financial Times.

Slim mener alle i hele verden burde ha mer fri mens man er i jobb, men stå i jobben mye lenger enn de fleste gjør i dag.

- Folk må jobbe flere år, inntil de er 70 eller 75 år, men bare jobbe tre dager i uken - kanskje 11 timer per dag, sa Slim på en konferanse i Paraguay tidligere i uken.

Han mener en slik endring vil gi en friskere og mer produktiv arbeidsstyrke, samtidig som det vil bidra til å løse finansielle utfordringer forbundet med at folk lever lenger.

- Med tre arbeidsdager i uken ville vi ha mer tid til å slappe av; mer livskvalitet. Å ha fire dager fri i uken ville bli veldig viktig for å skape nye fritidssaktiviteter og andre måter å fordrive tiden, sa Slim.

Liker best å tenke

Carlos Slim lever også i noen grad etter sine idealer.

I mangemilliardærens meksikanske teleselskap Telmex får alle arbeidere over 50 år tilbud om å fortsette i jobben i fire dagers uke med full lønn.

De ansatte som begynte i selskapet sent i tenårene har i dag nemlig rett til å la seg pensjonere når de fyller 50.

Slim har ofte sagt at det han liker aller best er å tenke.

Han har kulturelle interesser utenom næringslivs-sfæren. Han er kjent for sin pasjon for Rodin-skulpturer og en kunstsamling som er stilt ut i Soumaya-museet i Mexico City. Samlingen er til minne om hans siste kone.

Noe annet han har stor tro på er å tenke nytt når det gjelder utdanning.

På konferansen sa han blant annet at utdanning «ikke skulle være kjedelig, men morsomt», og at man skulle lære folk «ikke å pugge, men å resonnere».
 

Les også: Verdens rikeste ble enda rikere


Ble 400 millioner kroner fattigere hvert døgn ifjor   (2013)
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.