En amerikansk domstol har dømt landets nest største sigarettfirma, RJ Reynolds, til å betale 23,6 milliarder dollar i erstatning til en enke, som mistet mannen sin på grunn av lungekreft, melder BBC.

RJ Reynolds mener dommen er grovt overdrevet og uheldig bruk av loven, og planlegger anke.

- Denne dommen går langt utenfor all rimelighet og rettferdighet, og er helt i strid med bevisene som ble presentert, sier selskapet i sin offentlige uttalelse.

Mannen døde i 1996. I 2008 saksøkte konen, Cynthia Robinson, sigarettfirma for mannens død. Kvinnens advokater hevdet at RJ Reynolds var uaktsom i å innformere forbrukere om farene ved å røyke. Advokatene mente selskapet derfor sto ansvarlig for at mannen døde av lungekreft, da han gjentatte ganger hadde forsøkt å slutte.

- RJ Reynolds tok en kalkulert risiko ved å selge sigaretter til kunder uten å informere dem sikkelig  om farene røyking medfører. Vi håper dommen sender signaler til RJ Reynolds  og andre tobakkfirma, og at dette vil tvinge dem til å slutte å sette uskylige menneskers liv på spill, sier Ms Robinsons advokat Willie Gary til BBC.

Dette er den største erstatningen som er tildelt i denne typen sak. Flere lignende saker har tidligere resultert i mindre utbetalinger. De etterlatte har måttet bevise at den avdøde var avhengi av røyk og at røyking forårsaket sykdommen de døde av.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.