Samtidig kommer USA og Storbritannia med klare advarsler til Russland om at det vil bli merkbare økonomiske konsekvenser dersom ikke Ukraina-politikken slår inn på et nytt og mer konstruktivt spor. De to landene krever at de uavhengige granskerne må få jobbe uhindret, uten at tungt bevæpnede opprørere blander seg inn i arbeidet.

I en samordnet markering sa president Barack Obama i Washington og statsminister David Cameron i London at Russland vil bli ytterligere isolert internasjonalt hvis ikke støtten til opprørerne i Ukraina blir innstilt.

Parallelt med den internasjonale ordkrigen om ansvaret for flykatastrofen, blusset kampene opp mellom ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske separatister. Mandag ble fem mennesker drept i kamper ved jernbanestasjonen og flyplassen i Donetsk, opprørernes bastion.

Avtale

Forståelsen mellom Malaysia og separatistene synes et stykke på vei å innfri vestlige krav. Statsminister Najib Razak sa mandag kveld at han har inngått en avtale med separatistlederen Aleksander Borodai i Donetsk. Kort tid senere opplyste en av separatistlederne i Øst-Ukraina, Sergej Kavtaradze, til nyhetsbyrået Reuters at de såkalte svarte boksene skulle overleveres til malaysiske eksperter klokken 21 mandag kveld.

I Brussel mener mange observatører at EUs svar på oppfordringene fra Obama og Cameron i stor grad vil avhenge av reaksjonene fra Nederland.

– De siste dagene har vi jobbet bak kulissene for å få kontakt med dem som har kontrollen på stedet hvor MH17 krasjet. Kontakten er nå oppnådd, sa Razak i en fjernsynssendt tale.

Svarte bokser til Malaysia

Levningene etter 282 av ofrene kommer til å fraktes med tog til den ukrainske byen Kharkiv hvor de prorussiske separatistene vil gi dem fra seg, opplyser den malaysiske statsministeren.

– De siste dagene har vi jobbet bak kulissene for å få kontakt med dem som har kontrollen på stedet hvor MH17 krasjet. Kontakten er nå oppnådd, sa Razak i en fjernsynssendt tale.

De uavhengige internasjonale etterforskerne kommer til å få «sikker tilgang» til stedet hvor flyet krasjet i Øst-Ukraina, opplyser Najib Razak videre.

De såkalte svarte boksene skal videre overleveres til et malaysisk team, ifølge Razak.

Samtlige av de 298 personene om bord passasjerflyet fra Malaysian Airlines som styrtet før helgen, omkom. De fleste passasjerene var nederlendere.

Likene på vei

Toget med likene fra det malaysiske passasjerflyet forlot mandag ulykkesområdet i Øst-Ukraina, opplyser øyenvitner. Ukrainske myndigheter sa tidligere på dagen at alle likene ville bli fraktet til Nederland. Planen er at toget med kjølevogner skal kjøre mot den østukrainske byen Kharkiv.

– Alle likene vil deretter bli brakt til Nederland, sa visestatsminister Volodymyr Groysman på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Denne opplysningen ble bekreftet av Malaysias statsminister Najib Razak.

Overføringen av levningene fra det opprørskontrollerte området, via byen Donetsk til Kharkiv, kan komme til å ta opptil tolv timer, sier statsminister Mark Rutte mandag kveld.

Skal granske

Tre nederlandske identifiseringseksperter er framme ved stedet der Malaysia Airlines-flyet styrtet forrige uke.

De tre er de første internasjonale granskerne som har kommet fram til vraket.De nederlandske ekspertene ønsket ikke å uttale seg om arbeidet mandag morgen.

En kilde i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) sier nederlenderne skal undersøke likene som de prorussiske separatistene har fraktet til et tog med kjølevogner.

– Vil bistå

Russlands president Vladimir Putin oppfordrer separatistene til å gi granskerne beskyttelse og tilgang til ulykkesstedet.

– Alt må gjøres for å garantere sikkerheten for de internasjonale ekspertene ved stedet der tragedien skjedde, sa Putin i en uttalelse på russisk TV mandag.

Presidenten sa videre at ulykken ikke må brukes til å fremme «egoistiske politiske motiver». Samtidig gjentok han at ulykken aldri ville skjedd, dersom Ukraina ikke hadde endt våpenhvilen og gjenopptatt militæroffensiven mot opprørerne øst i landet.

En representant for separatistene sier de vil bistå ekspertene og gi dem tilgang til toget med 192 lik og 8 likdeler.

– Vi venter på at ekspertene skal komme og bestemme hvor vi skal sende toget, sier opprørsleder Sergej Kvataradze.

Mener Russland står bak

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk har anklaget de prorussiske separatistene for å ha skutt ned flyet og for å skjule beviser i ettertid.

Både han og USAs utenriksminister John Kerry mener bakke-til-luft-raketten som skjøt ned flyet må stamme fra Russland.

Alle de 298 passasjerene mistet livet, 193 av dem nederlendere, da MH17-flyet fra Amsterdam til Kuala Lumpur styrtet.

 

LES OGSÅ: - Min første tanke var at dette var for godt til å være sant

Produksjonen gjenopptas på Njord A(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.