I en redegjørelse holdt i Det hvite hus mandag gjorde presidenten det klinkende klart at det er opp til russiske myndigheter å sørge for at kaoset rundt etterforskningen på ulykkesstedet straks opphører.

Han betegnet den stadige forvirringen rundt etterforskningen som en fornærmelse mot de etterlatte.

– President Vladimir Putin må tvinge opprørerne til å samarbeide med de internasjonale etterforskerne. Det må bli slutt på innblandingen. Opprørernes oppførsel på ulykkesstedet får en til å lure på hva de skjuler, sa Obama.

Den amerikanske presidenten la til at det nå er på høy tid at Russland og Putin endrer retning i sin politikk overfor Ukraina. USA mener det fortsatt er mulig å finne en diplomatisk utgang på uenigheten mellom de to landene.

Bekymret

Presidenten sier samtidig at han er bekymret over det økende antallet sivile ofre.

– Vi er svært bekymret for det økende antallet dødsfall blant sivile palestinere og tapet av israelske liv. Det er derfor vi og det internasjonale samfunnet nå er nødt til å konsentrere oss om å få i stand en våpenhvile som stanser kampene, og som kan få en slutt på at uskyldige sivile dør, sier Obama.

Hans utenriksminister John Kerry er på vei til Kairo for å bidra i en diplomatisk offensiv som har til hensikt å få i stand en våpenhvile.

Mandag passerte tallet på drepte palestinere 500, de aller fleste sivile. Samtidig er 18 israelske soldater og to sivile drept siden Israel startet sin offensiv 8. juli.

Varsler hard linje

Storbritannias statsminister David Cameron vil at EU skal vurdere en kraftig skjerping av sanksjonene mot Russland, dersom ikke politikken overfor Ukraina legges om.

I en redegjørelse i Underhuset mandag sa statsministeren at bevisbyrden viser at prorussiske opprørere skjøt ned det malaysiske passasjerflyet med et russiskprodusert rakettsystem.

Cameron sa at Russland ikke kan regne med tilgang til europeisk kapital og teknisk ekspertise, heller ikke markedstilgang, så lenge landet fyrer opp under konflikten i Ukraina.

Den britiske regjeringen vil at kretsen av oligarker og andre medspillere rundt president Vladimir Putin må bli rammet av skjerpede sanksjoner.

– Vi vil arbeide for at ingen land i EU skal kunne selge militært utstyr til Russland så lenge krisen pågår, sa Cameron.

Statsministeren viste til Frankrikes salg av militærskip til Russland, og påpekte at dette ville vært utenkelig for Storbritannia etter nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet. Regjeringen i Canada varslet mandag strengere sanksjoner overfor Russland.

Svenske tatt til fange

Svensk politi bekrefter at en svensk statsborger er savnet i det østlige Ukraina og tror han kan ha blitt bortført mot sin vilje.

Det var det russiske nyhetsbyrået Interfax som først meldte at en svensk statsborger var blitt tatt til fange av opprørerne i Øst-Ukraina.

Det er foreløpig ikke kjent hvorfor svensken var i denne delen av landet, heller ikke om han er journalist eller observatør. Ifølge Aftonbladet ble mannen tatt ved en veisperring i nærheten av Perevalsk i Luhansk-regionen søndag.

Svensk UD vil foreløpig ikke kommentere opplysningene.

 

LES OGSÅ: Britisk galleri-eier (27) hevder han har det femte «Skrik»

Ønsket å fortsette som konsernsjef(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.