Et dokumentarprogram på den kinesiske fjernsynskanalen Dragon TV viste i helgen hvordan råvarer som var gått ut på dato ble blandet med ferske råvarer hos leverandøren Shanghai Husi.

I innslaget, som ble sendt på søndag kveld, blir det vist til en epost hvor ansatte ble bedt om å blande ti tonn gammel kjøttdeig med nykvernet kjøtt. Den gamle kjøttdeigen hadde endret farge til grønn og luktet ille.

Leverandøren eies av det amerikanske næringsmiddelselskapet OSI Group.

«Ledelsen mener dette er en isolert hendelse, men vi tar fullt ansvar for situasjonen som har oppstått og vil iverksette umiddelbare tiltak», skriver selskapet i en pressemelding tirsdag.

Godkjent praksis

I programmet sier en mellomleder for kvalitetskontroll ved fabrikken at ledelsen hos Shanghai Husi hadde godkjent bruk av råvarer som var gått ut på dato. Dette var en praksis som hadde pågått i mange år.

- Hvis påstandene i dokumentarprogrammet bekreftes er dette en praksis som er fullstendig uakseptabel hos McDonald’s. Dette etterforskes og vi samarbeider med myndighetene, sier pressetalskvinne Heidi Barker hos McDonald’s til Bloomberg.

McDonald’s bekrefter at de har brukt råvarer fra den kinesiske fabrikken ved selskapets hurtigmatutsalg i Japan. Hamburgerkjeden bekrefter at de har kjøpt hamburgere, salat og kylling-produkter fra Shanghai Husi.

Også Burger King, Starbucks og Papa John’s Pizza har benyttet selskapet som leverandør, bekrefter selskapenes kinesiske franchisetakere i dag.

Viktig marked

Det kinesiske markedet er svært viktig for de amerikanske hurtigmatkjedene. Yum, som eier KFC og Pizza Hut, har rundt halvparten av omsetningen fra Kina. Kina er det tredje største enkeltmarkedet for McDonald’s målt i antall restauranter.

- Jeg tror dette kommer til å bli veldig utfordrende for begge selskapene. Jeg vet ikke om en unnskyldning er nok til å fikse dette. Kundene har ikke tillit til at selskapene har gode systemet på plass, sier analysesjef Benjamin Cavender hos China Market Research Group til Reuters.

McDonald’s legger frem kvartalresultatet ved børsåpning i USA i dag. Det forventes en omsetning på 7,3 milliarder dollar, ifølge Yahoo Finance. Dette er 2,8 prosent høyere enn i samme kvartal i fjor.

Frykter nye avsløringer

Yums aksjekurs falt med 4,2 prosent ved New York-børsen på mandag etter at matvareskandalen ble kjent.

- Det kommer til å bli et press mot restaurantaktørene for at disse tar direkte kontroll over forsyningskjeden. Dette vil sikkert gjøre det vanskeligere for merkevarene på kort sikt. Jeg vil heller ikke bli overrasket om det kommer nye avsløringer, sier direktør James Button hos konsulentselskapet Smithstreet til Bloomberg.

Næringsmiddeltilsynet i Shanghai har i dag startet inspeksjon av internasjonale hurtigmatkjeder i byen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.