Han beskriver situasjonen blant palestinerne som hjerteskjærende, men ser konturene av noe som kan bli en våpenhvileavtale.

Brende var tirsdag i den egyptiske hovedstaden, der han hadde samtaler med den egyptiske utenriksministeren og generalsekretæren i den arabiske liga. På kvelden skulle han møte sin amerikanske kollega John Kerry og flere medlemmer av den egyptiske regjering.

– Det ser litt lysere ut i dag enn i går. Da var det helsvart. Nå virker det som om det synker inn hos berørte parter, og det internasjonale samfunn, at dette ikke kan fortsette. Det er visse lyspunkter, men vi skal ikke overdrive forventningene. Israel og Hamas står fortsatt langt fra hverandre, sier Brende på telefon til NTB.

Stor aktivitet

Det var også tirsdag hektisk møtevirksomhet i nær sagt hele regionen, med prominente ledere spredd rundt i flere land. I New York skulle det på kvelden lokal tid (natt til onsdag norsk tid) holdes et krisemøte om den dramatiske forverringen i Gaza. Nå er tallene over 600 drepte, hvorav nesten 150 barn. Bare det siste døgnet har 18 barn som var 13 år og yngre, mistet livet, ifølge FN.

– I det norske innlegget vil vi påpeke at de militære angrepene er uforholdsmessige, og vi vil fordømme de sivile tapene, sier Brende.

Dette er slik NTB forstår det, en klar påpeking av at den massive israelske beskytingen av Gaza ikke står i noe rimelig forhold til den trusselen som Hamas-rakettene utgjør overfor Israel.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius gikk et skritt lenger tirsdag og ba Israel umiddelbart om å stanse «massakrene og angrepene». Han mener, som Brende, at det er et misforhold mellom trusselen mot Israel og angrepene mot mål i Gaza.

Går etter Hamas

FNs generalsekretær Ban Ki-moon var tirsdag i Tel Aviv, der han forgjeves appellerte til partene om å stanse kamphandlingene og begynne å snakke sammen. Statsminister Benjamin Netanyahu gjentok at Israel utelukkende går etter Hamas-stillinger.

Brende sier at det er et justert egyptisk forslag om en våpenhvileavtale som er det «alle» snakker om, og som vil danne grunnlaget for en stans i kamphandlingene.

– Det er gjort noen små framskritt det siste døgnet. Egypt styrer mye av prosessen og har tatt ledelsen i arbeidet. FNs generalsekretær holder dialogen i gang på vegne av verdenssamfunnet, mens ledelsen i Qatar sitter med nøkkelen overfor Hamas. Det jobbes i hele regionen, sier Brende.

Palestinske ledere har i Kairo lagt fram en plan for våpenhvile etterfulgt av fem dager med forhandlinger med Israel, opplyste en representant for palestinske Fatah til Reuters tirsdag.

Giverlandskonferanse i Norge?

Siden Norge leder giverlandsgruppen for de palestinske områdene må norske myndigheter også tenke på tiden etter en våpenhvile, perioden da Gaza må gjenoppbygges som et levelig sted for palestinerne.

– En mulig enighet om våpenhvile må bygge på et ønske fra begge parter om å gjenoppta fredsforhandlingene. Som et ledd i denne prosessen foreslår Norge å holde en stor giverkonferanse i Oslo i begynnelsen av september, sier Brende, som reiser hjem til Norge natt til onsdag.

 

LES OGSÅ: Oljefondet gjør milliardinvestering i Boston og San Francisco

Dette er de norske «gullarbeidsplassene»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.