Det kinesiske næringsmiddeltilsynet igangsatte full etterforskning tirsdag etter at det ble dokumentert i et fjernsynsprogram på søndag at gammelt, illeluktende og bedervet kjøtt ble blandet med nytt kjøtt og sendt til amerikanske hurtigmatkjeder.

- Etterforskningen viser at den ulovlige aktiviteten ikke er enkeltstående hendelser fra enkeltpersoner, men en del av et opplegg som var organisert av selskapet, sier nestleder Gu Zhengua hos næringsmiddeltilsynet i Shanghai til nyhetsbyrået Xinhua.

I dag ble fem ansatte hos Shanghai Husi Food arrestert, blant annet toppsjefen og en mellomleder med ansvar for kvalitetskontroll, ifølge Shanghai Municipal Bureau of Public Security.

- Selskapet har forfalsket dokumentasjon for kontrollrutiner de er pålagt å følge. Dette er et brudd på kinesisk lovgivning, sier Gu.

McDonald’s «bedratt»

Kinesiske myndigheter har beslaglagt 160 tonn råvarer og 1100 tonn ferdigprodukter fra fabrikken til Shanghai Husi Food. Dette selskapet eies av det amerikanske næringsmiddelselskapet OSI Group.

- Vi føler at vi har blitt bedratt av leverandøren, sa McDonald’s konsernsjef Don Thompson under en analytikerkonferanse tirsdag kveld.

McDonald’s har benyttet Husi Food i 22 år i Kina. Det kinesiske markedet er svært viktig for hurtigmatselskapets vekst.

Pizza Hut, KFC, Starbucks, Papa John’s Pizza og 7-Eleven har bekreftet at de har benyttet Shanghai Husi Food som leverandør av hamburgere, pizzafyll, pølser og salater. Ikea brukte selskapet som leverandør frem til i fjor høst.

- Hvis dette bekreftes er dette en praksis som er helt uakseptabel for McDonald’s. Vi benytter ikke lenger produkter fra anlegget. Denne saken blir grundig etterforsket og vi samarbeider fullt ut med myndighetene, sa kommunikasjonsdirektør Becca Hary hos den amerikanske hurtigmatkjeden tirsdag.

Kritiserer utenlandske kjeder

Rundt 20 prosent av kyllingproduktet Chicken McNugget’s ved McDonald’s japanske restauranter kom fra den kinesiske fabrikker. Også 7-Eleven og Familymart i Japan skal ha importert produkter fra det amerikanskeide selskapet.

- Mange kinesere tror at utenlandske selskaper har langt strengere krav til matsikkerhet. De er de største innkjøperne av problematisk mat. Hvor er kvalitetskontrollen? De må bli ilagt store bøter, er en av over mange tusen negative kommentarer som er lagt ut på nettstedet til fjernsynskanalen som først viste dokumentarprogrammet.

Les også:

Les også:

Nå er han god for over 100 milliarder

Ny opptur for Apple

- Nokia fortsetter å være den mørke skyen over Microsoft  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.