Den totale økonomiske veksten i de amerikanske statene ser ut til å ende på «skuffende 1,7 prosent» dette året. Det er konklusjonen til Det internasjonale pengefondet (IMF).

I en fersk rapport offentliggjorde fondet onsdag resultatet av egne analyser av verdens største økonomi.

- Skuffende, skriver IMF om resultatet.

Tar seg opp

Veksten ser derimot ut til å ta seg opp igjen i 2015. Da venter pengefondet at «veksten skal aksellerere til den høyeste hastigheten siden 2005».

Det er sterk vekst i forbruket, økte boliginvesteringer og mildere finansieringsbetingelser, som i kombinasjon med at den offentlige pengebruken vil bidra mer til å holde veksten oppe, som skal bidra til å presse hastigheten opp til neste år, ifølge rapporten.

Det er likevel enkelte faktorer som truet det lovende bildet: Avtakende vekst i nye markeder, svingninger i oljeprisen i forbindelse med uroen i Ukraina og Irak og tidligere renteoppgang enn ventet.

IMF utelukker likevel ikke at investeringer i markedet kan øke mer enn ventet som følge av økt optimisme hos forbrukerne.

Fattigdom

På middels lang sikt er den potensielle veksten anslått å bli på like over to prosent de neste årene. Dette er et nivå som signifikant er under tidligere historiske nivåer. Den lave veksten knyttes til aldrende befolkning, og moderat økning i produktiviteten.

Den siste tidens vekst har heller ikke virket særlig inkluderende på arbeidsstyrken.

Nesten 50 millioner amerikanere lever i fattigdom, et antall som utgjør 15 prosent av den totale befolkningen i landet.

Behovet for økte statlige tiltak vil være viktig, mener IMF - spesielt med tanke på  veksten på middels lang sikt.

- Dette for å sikre at gjelden til det offentlige blir nedadgående, heter det i rapporten.

- Ikke bærekraftig

DN har tidligere skrevet om faktorene som pengefondet anser som de største økonomiske truslene:

Statsgjelden: Fortsatt «ikke på bærekraftig bane på lang sikt». Vil trolig stige fra 2018. «Tvingende nødvendig» å finne et politisk kompromiss som skisserer en troverdig og detaljert plan for å kutte gjelden.

* Arbeidsmarkedet: Svakere enn tallene skulle tilsi. Høy andel langtidsledige, lav sysselsettingsrate og lav eller ingen vekst i lønningene. Mye skyldes befolkningsendringer. Det kreves «umiddelbare tiltak» for å bremse utviklingen. Innvandringsreform kan være aktuelt.

* Lavrentepolitikken: Kan skape finansiell ustabilitet og økt aktivitet innenfor «skyggebanknæringen». Fare for betydelig uro når rentehevingen begynner. Det kan få konsekvenser langt utenfor USAs grenser. IMF tror den første rentehevingen kan komme senere enn midten av 2015, som markedet venter.

I sin rapport foreslår også pengefondet mulige tiltak å innføre for å ta tak i problemene, deriblant investeringer i infrastruktur, utdannelse, skattesystemet og arbeidsmarkedet.

LES OGSÅ: Rekordåpning på USA-børs(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.