Det var 193 nederlendere blant de 298 som mistet livet da et malaysisk fly ble skutt ned øst i Ukraina forrige uke, og det ble erklært nasjonal sørgedag i Nederland onsdag.

Kirkeklokkene kimet i hele landet før flyene med de omkomne landet i Eindhoven onsdag ettermiddag.

Kong Willem-Alexander, dronning Maxima og statsminister Mark Rutte viste sin respekt da de første kistene ble satt ned på nederlandsk jord. Flere pårørende var også til stede på flyplassen, men de ble helt skjermet fra offentlighetens lys.

Det ble avholdt ett minutts stillhet før kistene ble båret inn i likbiler og kjørt i sakte prosesjon til den plassen der identifiseringsarbeidet skal begynne.

Nederland har fått ansvaret for granskingen av flystyrten, og alle ofrene skal identifiseres her. Ifølge statsminister Rutte kan det ta flere måneder å identifisere flere av ofrene.

Levninger

Det ligger trolig fortsatt levninger av de døde blant vrakrestene i Øst-Ukraina, og Australias statsminister Tony Abbott sier det er uklart hvor mange omkomne som faktisk er fraktet bort fra stedet til nå.

Et tog med 200 likposer kom fram til den ukrainske byen Kharkiv fra det opprørskontrollerte krasjstedet tirsdag. Det er svært varmt i området, og Abbott understreker at det nå er viktig å få fart på arbeidet med å frakte de omkomne ut.

– Vi skylder familiene å gjøre vårt beste, sier han om de pårørende til flere australske ofre i katastrofen.

Skutt ned

Prorussiske opprørere blir anklaget for å ha skutt ned flyet fra Malaysia Airlines. Både nederlandske og internasjonale ledere presser på for å sørge for uhindret tilgang for etterforskerne til vrakrestene øst i Ukraina.

Tirsdag ble det meldt at store vrakrestene har blitt kuttet i og ser annerledes ut enn da OSSEs observatører først så dem.

– Vi krever uhindret tilgang til krasjstedet, vi krever respektfull behandling av stedet, vi krever verdighet for ofrene og alle dem som sørger over dem, sa Nederlands utenriksminister Frans Timmermans i FN tidligere i uka.

Ferdskriver

Opprørerne har nå overlevert ferdskriveren og taleregistratoren fra flyet, og de er sendt til Storbritannia for analyse.

Nederlandske myndigheter leder et team bestående av 24 etterforskere som skal finne ut hva som skjedde.

Etterforskerne kommer fra Ukraina, Malaysia, Tyskland, USA, Storbritannia og Russland.

De vil blant annet se på hvorvidt ferdskriveren og taleregistratoren fra Boeing 777-flyet ble tuklet med. Ifølge nederlandske etterforskere er det lite som tyder på at taleregistratoren er blitt manipulert.

– Taleregistratoren er skadd, men delen som inneholder data er intakt, og det er ingenting som tyder på at den er blitt manipulert, heter det i en uttalelse fra etterforskerne onsdag.

Ifølge amerikanske etterretningseksperter tyder bevisene som hittil foreligger, på at det var separatistene som skjøt en bakke-til-luft-rakett av typen SA-11 mot flyet.

– Den mest troverdige versjonen er at det var en feil, og at raketten ble avfyrt av et dårlig opplært mannskap som brukte et utstyr som krever kompetanse og opplæring, sier en amerikansk tjenestemann.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.