Da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) torsdag formiddag advarte mot en terrortrusel mot Norge «i løpet av de nærmeste dagene», hadde det allerede vært lenge varslet. PST har tidligere anslått at 40 til 50 nordmenn har reist til Syria for å kjempe mot regimet, og advart mot at hjemvendte krigere er en reell terrortrusel. Totalt har rundt 12.000 unge muslimer dratt til Syria fra andre land siden konflikten startet i 2011. Skandinaviske land er blant de største «bidragsyterne».

Trolig har over 140.000 mennesker mistet livet i den opprivende borgerkrigen i Syria, som nå truer stabiliteten i hele Midtøsten og er blitt en slagmark for ulike stormakter og radikale islamistgrupper. Over 2,5 millioner syrere har flyktet fra Syria, i tillegg til mange interne flyktninger.

Norske myndigheter mener det er sannsynlig at mange av de norske Syria-farerne har sluttet seg til den ekstremt voldelige og radikale gruppen Isil (Den islamske staten i Irak og Levanten), som har som mål å opprette et kalifat som strekker seg over flere arabiske land, og ser Vesten som sin fiende.

Demonstrasjoner ble borgerkrig

Krigen i Syria startet i 2011, med fredelige demonstrasjoner i den lille byen Derraa inspirert av «Den arabiske våren», demonstrasjoner som hadde styrtet regimene i Tunisia og Egypt. De første offentlige demonstrasjonene på over 40 år med undertrykkende militærdiktatur ble slått ned med hard hånd av regjeringsstyrkene. Demonstrasjonene spredte seg til byer over hele landet, og ble møtt med skarpe skudd, som igjen fikk mange hundre tusen syrere til å ta til gatene med krav om at president Bashar al-Asad går av.

De fredelige demonstrasjonene utviklet seg til et væpnet opprør, først for å forsvare seg mot regjeringsstyrkene, deretter for å drive ut regjeringsstyrkene av områdene opposisjonen tok kontroll over. Det utviklet seg til en borgerkrig som nådde hovedstaden Damaskus og handelssenteret Aleppo i 2012.

Iran og Russland støtter president Bashar al-Asad med våpen og har gjort det mulig for myndighetene å drive tilbake opposisjonen i mange områder. Opposisjonen blir støttet av USA, Storbritannia, Frankrike, Tyrkia, Qatar, Saudi-Arabia og andre arabiske land.

Libanesiske Hizbollah og ulike Al-Qaida-relaterte grupper kjemper også på bakken, og har bidratt til å gjøre konflikten mer delt langs etniske og religiøse skillelinjer. Det er anslått at det finnes over 1000 ulike grupper og over 100.000 krigere som kjemper på begge sider på bakken i dag.

Massakrer

Opposisjonen i Syria i dag er dypt splittet, og er stort sett bare enige om målet om å styrte al-Asad. Deler av opposisjonen har forsøkt å få internasjonal anerkjennelse politisk, men den politiske koalisjonen har vært preget av uenighet, splittelse og manglende støtte fra andre opposisjonsgrupper.

Ifølge FN har både opposisjonsgruppene og regjeringsstyrkene begått krigsforbrytelser og massakrer på sivile. I august 2013 ble saringass skutt mot innbyggerne i Ghouta utenfor Damaskus og drepte over 300 mennesker, inkludert mange barn. Vestige land og opposisjonen mener myndighetene sto bak. Etter internasjonale press er de mest farlige syriske våpnene blitt hentet ut av Syria i juni og juli i år, og destruert til havs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.