– Det skal ikke overdrives, men vi ser nå en vilje, særlig etter de store tapene av soldater og drepte sivile, og partene begynner å ta inn over seg at man må se etter en løsning, sier utenriksminister Børge Brende til NTB. Han viser til at etter angrepet mot FN-skolen torsdag har behovet aldri vært større for å få på plass en våpenhvile.

Brende var torsdag i kontakt med flere aktører, blant dem USAs utenriksminister John Kerry, Midtøsten-kvartettens spesialutsending Tony Blair og teamet til palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah.

Koordineringen av våpenhvileforhandlingene skjer fortsatt i Kairo og ledes av Egypt. Landet sitter med flere av kortene.

– Hvis samtalen kommer inn på rett spor, kan vi håpe på en løsning i løpet av de nærmeste dagene. Man merker en viss bevegelse, sier han.

Når en våpenhvile kommer på plass er neste skritt fredssamtaler. Norge er i full gang med å forsøke å få i stand en giverkonferanse 1. september.

Nye angrep

Flere personer er drept i et israelsk luftangrep sør på Gazastripen. De fleste drepte er barn.

Dette opplyser en talsmann for redningstjenestene. To familier skal være rammet.

Luftangrepet skjedde mellom byene Khan Yunis og Rafah.

Skjøt mot skole

Minst 16 personer er drept og trolig så mange som 200 ble skadd da israelske stridsvogner skjøt mot en skole drevet av FN.Dette melder nyhetskanalen Al Jazeera og nyhetsbyrået AP. I tillegg skal så mange som 200 personer være såret i angrepet.

En av de drepte er et spedbarn. Til sammen skal det være sju barn blant de drepte.

Trodde de var trygge

Helseoffisær på Gaza, Ashraf al-Kidra, opplyser at de drepte og sårede var blant flere hundre mennesker som søkte dekning på skolen fra kampene i området.

Angrepet skjedde i byen Beit Hanoun på den nordlige delen av Gazastripen.

Også FN-kilder opplyser at flere er drept og såret i angrepet.

Nøyaktige koordinater til FN-tilfluktsstedet i Beit Hanun ble på forhånd gitt formelt til det israelske militæret, opplyser talsmann for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), Chris Gunness. Kamper pågikk i nærheten av skolen, og i frykt for at skolen skulle bli et mål ble det gjort forsøk på evakuering av flyktningene.

– I løpet av dagen prøvde vi å få til et vindu med den israelske hæren til de sivile og våre ansatte, men dette ble ikke bevilget. Konsekvensene er tragiske, sier Gunnes til AFP.

Israel vil etterforske

Ifølge vitner skjøt israelske stridsvogner fire ganger mot skolen.

– Vi var inne i skolen. Noen var i klasserommene og andre var ute i gården. Da ble det plutselig skutt mot oss fire ganger. Vi flyktet fra hjemmene våre da vi fikk beskjed om å evakuere. Når vi kommer til skolen, blir vi beskutt også her, sier Sobheya al-Kafarna, en kvinnen som ble såret i angrepet.

Israel bekrefter at de hadde kjempende soldater i området og de kommer til å etterforske hendelsen på skolen. De forklarer at de handlet mot terrorister i et befolket område.

– Vi bruker forskjellige typer teknologi som radio eller meldinger for å be befolkningen komme seg unna. Vi blir nødt til å etterforske hva som skjedde denne gangen, sier general Micky Edelstein.

Talsmann for Hamas, Fawzi Barhoum, kaller angrepet en «forferdelig massakre» og «en stor krigsforbrytelse». Han lover at palestinerne skal slå tilbake og sier at «Israel vil betale en veldig høy pris» for angrepet.

Fjerde angrep

Mer enn 140.000 palestinere har flyktet i løpet av oppblussingen av den væpnede konflikten med Israel på Gazastripen. Mange gjemmer seg i bygninger drevet av FNs hjelpeorganisasjon UNRWA. Dette er den fjerde gangen FNs bygninger har blitt angrepet siden mandag, men det er første gang det meldes om drepte i denne sammenhengen.

Israel har også angrepet sykehus i Gaza og forklart at de drepte sivile kom av at Hamas bruker uskyldige som menneskelige skjold. I forrige uke slo UNRWA hardt ned på at ukjente personer oppbevarte rundt 20 raketter i en av deres skoler.

- Rystet

FN-sjef Ban Ki-moon er rystet over det israelske angrepet mot en FN-skole på Gazastripen som har ført til minst 16 drepte og over 200 sårede.

– Jeg fordømmer denne handlingen. Mange er drept, både kvinner, barn og FN-ansatte, sier Ban i en pressemelding.

Angrepet skjedde i byen Beit Hanoun på den nordlige delen av Gazastripen.

De drepte og sårede var blant flere hundre mennesker som søkte dekning på skolen fra kampene i området. Ifølge vitner skjøt israelske stridsvogner fire ganger mot skolen. Israel bekrefter at de hadde kjempende soldater i området og de kommer til å etterforske hendelsen på skolen.

LES MER: LO-lederen med knallhard Israel-kritikk

– Israel skyter mot sivile

Ap vil merke varer fra okkuperte områder i Israel(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.