Torsdag er europeiske diplomater i møter for å finne ut av hva som blir neste trekk i den politiske konflikten med Russland.

EU har så langt gjennomført fase én og fase to av sanksjonene EU-landene ble enige om på et toppmøte tidligere i vår.

Også USA har tidligere innført sanksjoner mot Russland.

Første fase innebar blant annet å kutte ut politiske samtaler med Moskva om emner som forenklinger av søknadsprosesser til visa og Russlands tilgang til internasjonale forumer, som G8 møtene, hvor Russland nå er suspendert.

Andre fase innebærer individuelle sanksjoner mot personer som blir sett på som ansvarlige for opprøret på Krimhalvøya.

Tredje fase, som nå er neste vil, om den blir godkjent av samtlige 28 EU-ledere, ta konflikten til en nytt nivå.

Avisen Financial Times har sett på dokumentet på ti-sider om sanksjoner som onsdag kveld ble sendt rundt til diplomatene i forbindelse med fase tre.

Her inngår blant annet å nekte russiske banker å hente kapital i EU-landene, et forbud for europeere på å investere i russiskeide rentepapirer, aksjer og lignende produkter med løpetid over 90 dager og et eksportforbud av «sensitiv teknologi» fra EU til Russlands viktige energisektor.

- Skal skape frykt

UROLIG. Konflikten i Ukraina får IMF til å ned­justere sine prognoser for veksten i Russland, her ved president Vladimir Putin. Foto: Andrey Rudakov,
UROLIG. Konflikten i Ukraina får IMF til å ned­justere sine prognoser for veksten i Russland, her ved president Vladimir Putin. Foto: Andrey Rudakov, (Foto: Bloomberg)

Makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets forklarer at tiltakene mot Russland er tredelt. Han trekker frem usikkerhet for bedrifter, høyere lånekostnader og langsiktige handelsrestriksjoner som konsekvenser om Eu trapper opp sanksjonene.

- Det ene går på å skape usikkerhet for russiske bedrifter ved å ramme bankene. Når bankene rammes vil trolig lånekostnadene stige og dette vil videre spre seg utover den russiske økonomien, sier han.

På lengre sikt mener han handelsrestriksjoner vil bidra til å komplisere eksport av utstyr som brukes til energisektoren.

- Dette vil bremse konkurranseevnen til sektoren som er viktigst for Russlands økonomi. Farten i den russiske økonomien er veldig lav, så kombinert med kapitalflukt kan sanksjonene sende Russland inn i en resesjon, sier han.

Torsdag justerte Det internasjonale pengefondet (IMF) ned sine prognoser for Russlands økonomiske vekst i 2014 til skarve 0,2 prosent.

Om konflikten drar ut vil det bidra til høyere arbeidsledighet, noe som vil gjøre befolkningen mindre fornøyd med Putin, mener Kjennerud.

Finanssystemet håndterer sanksjonene

Han trekker frem at selv om sanksjonene innføres og europeere nektes å investere i russiskeid aktiva, finnes det måter å omgå sanksjonene på.

- Europeiske investorer nektes ikke å investere i russiske statsobligasjoner. Det betyr at bankene kan få tilgang på kapital ved at investorer låner til den russiske stat, som videre låner ut til bankene. I tillegg har den russiske sentralbanken valutareserver på 480 milliarder dollar. Til sammenligning skal kun 75 milliarder av russiske selskapers utenlandsgjeld betales tilbake neste år. Trolig er derfor finanssystemet godt nok sikret til at man klarer å håndtere eventuelle sanksjoner, sier han.

Bankene vil bli presset gjennom slike ordninger, men effekten vil bli negativ først og fremst om krisen blir langvarig, mener han.

- Om det blir pågående over flere år vil dette bli veldig problematisk for den russiske økonomien, sier han.

- Gå veldig sakte frem

Før sanksjonene blir realiteten skal de derimot godkjennes av samtlige 28 EU-land og mye har så langt tydet på motvilje til å innføre sanksjoner som kan slå tilbake på egne land.

- For harde sanksjoner vil slå tilbake på flere EU-land som er avhengige av Russland, blant annet Russlands olje og gass.

- Russland står for 100 prosent av gassforbruket i blant annet Latvia og Slovakia. Det meste taler til at EU kommer til å gå veldig sakte frem. De velger nok ut noen banker først, og øker eventuelt omfanget deretter, sier han.

LES OGSÅ:

Åpner for å ende Gazproms eksportmonopol

Russisk risiko for Oljefondet dnPlus

Obama varsler ytterligere isolasjon av Russland  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.