EU innførte fredag sanksjoner mot 15 russere og ukrainere, blant dem to av Russlands høyest rangerte etterretningssjefer.

Direktøren for FSB, Aleksandr Bortnikov, og Mikhail Fradkov, en tidligere statsminister som nå er leder for utenlandsetterretningen, er blant dem som nå er plassert på EUs sanksjonsliste.

Bortnikov og Fradkov er begge medlemmer av Russlands mektige sikkerhetsråd og er dermed involvert i utformingen av politikken som truer Ukraina, ifølge kunngjøringen fra EU.

På lista står også sekretæren i Russlands sikkerhetsråd, Nikolaj Patrusjev, og den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov, som EU sier har uttrykt støtte til annekteringen av Krim og separatistopprøret i Ukraina.

I tillegg føres 18 organisasjoner opp på listene, blant dem folkerepublikkene Donetsk og Luhansk og flere militsgrupper.

Totalt 87 personer og 20 enheter står på den utvidede listen. De foreløpige beslutningene ble tatt fredag etter at EU trappet opp holdningen mot Russland som følge av nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet i forrige uke.

Det er ventet at listen også vil inneholde navn på oligarker i president Putins omgangskrets. Diplomatiske kilder opplyser at listen trolig blir ferdigstilt tirsdag.

– De nye sanksjonene er bevis for at EU-landene har satt seg som mål å trappe ned samarbeidet med Russland i spørsmål om internasjonal og regional sikkerhet, sier det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse lørdag.

EU innførte fredag sanksjoner mot 15 russere og ukrainere, blant dem to av Russlands høyest rangerte etterretningssjefer, i forbindelse med den russiske rollen i konflikten i Ukraina. De får nå forbud mot å reise inn i EU, og alle pengene de eventuelt måtte ha på bok i Europa, er sperret.

I tillegg føres 18 organisasjoner opp på listene, blant dem folkerepublikkene Donetsk og Luhansk og flere militsgrupper.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.