Foreløpig har hjelpearbeidere hentet ut 85 døde personer ut av ruinene av hjemmene deres, spredt over Gazastripen. Minst 11 av de drepte skal være barn.

Det ventes at tallene på døde vil stige enda mer.

985 døde i Gaza

Det totale dødstallet blant palestinere i Gaza har dermed kommet opp i over 985. Så mange som 80 prosent av de drepte er sivile, viser tall fra FN. Til nå har minst 192 barn mistet livet, ifølge UNICEF. I tillegg er 6.000 såret, skriver nyhetsbyrået DPA.

Ifølge FN har 162.000 palestinerne flyktninger søkt tilflukt i deres bygninger. Flere av bygningene har blitt truffet av angrep de siste dagene.

Heller ikke livene til medisinsk personell spares i konflikten. Fredag ble en palestinsk hjelpearbeider drept og tre andre såret da de prøvde å evakuere sårede mennesker. Den internasjonale Røde Kors-komiteen opplyser at hjelpemannskapet var ikledd tydelige symboler på den palestinske Røde Halvmåne da de ble truffet.

– Å skyte mot ambulanser, sykehus og medisinske arbeidere er et alvorlig brudd på reglene i krig, sier organisasjonen i en uttalelse.

Flere sykehus har blitt truffet av israelske luftangrep de siste dagene, og har i flere tilfeller ført til alvorlige ødeleggelser.

Israel har så langt lidd et tap på 37 soldater i kampene, i tillegg til tre sivile i Israel, som mistet livet i et palestinsk rakettangrep.

Flokker til markeder

Den kortvarige våpenhvilen startet lørdag morgen etter forslag fra FN og skal gjøre det mulig å sette inn humanitær hjelp til befolkningen på Gazastripen. Fortsatt har verken Israel eller Hamas godtatt forslaget til en lengre våpenhvile som USAs utenriksminister John Kerry har utarbeidet.

Utenriksmedarbeider Odd Karsten Tveit i NRK sier folk i Gaza benytter våpenhvilen til å se til husene sine og skaffe penger og mat. De tror imidlertid ikke at pausen i kampene lørdag vil vare ut den planlagte tiden.

Fortsetter tunnelletingen

En talskvinne for det israelske forsvaret har opplyst at de israelske soldatene skal fortsette å lete etter tunneler på Gazastripen under lørdagens våpenhvile, og «respondere om terroristene velger å utnytte situasjonen til å angripe israelske soldater eller skyte mot israelske sivile».

Hun sa også at palestinere som har forlatt sine hjem etter israelske advarsler, ikke får lov å vende tilbake under våpenhvilen.

LES MER: Samtalene om Gaza har startet i Paris

Den humanitære våpenhvilen i Gaza er i gang(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.