Abbott, som ble innsatt som Australias statsminister i september i fjor, mener saken understreker myndighetenes kamp for å stoppe menneskesmugling.

– Alt vi gjør er i tråd med internasjonale bestemmelser. Vi er bestemt på å respondere på dette på en måte som understreker vår motstand mot menneskesmugling, sier Abbott.

De 157 båtflyktningene, de fleste av dem tamiler fra Sri-Lanka, blir nå tatt i land i Australia. Det er den første båten med flyktninger som har fått komme i land de siste sju månedene.

Tidligere denne måneden ble 41 asylsøkere sendt tilbake til Sri-Lanka, etter å ha fått asylsøknaden avslått. Behandlingen av asylsøknadene skal ha foregått ved at asylsøkerne ble stilt fire spørsmål på en internettlinje fra fastlandet. Kritikerne mener at dette ikke er nok til å vurdere en persons behov for asyl.

Hundrevis av flyktninger har de siste årene mistet livet i forsøket på å nå Australia via sjøveien, ofte i overfylte og usikre fiskebåter, etter å ha betalt menneskesmuglere for turen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.