Onsdag kan Argentina nok en gang bli offer for bankerott – den tredje på tre tiår. Bakgrunnen er at en rekke amerikanske hedgefond ikke finner seg i at landet misligholdte statsgjeld i 2001 og unngikk å betale tilbake hver eneste dollar de mener de har krav på.

Sjeføkonom Pål Ringholm i Swedbank First tror verdensøkonomien ikke vil rystes dersom Argentina går over ende.

- Er Argentina en dominerende økonomi i verden? Nei. Spiller landet en viktig rolle på finansmarkedene? Nei. Er Argentinas problem velkjent? Ja. Det er ingenting med Argentina som skulle tilsi at landet vil kaste resten av verden ut i noen krise, sier han til DN.

Dyrere kapital

Derimot risikerer landet selv store problemer - blant annet resesjon, inflasjon og kapitalflukt.

Analysesjef Pål Ringholm i Swedbank.Foto: Javad M.Parsa
Analysesjef Pål Ringholm i Swedbank.Foto: Javad M.Parsa (Foto: Dagens Næringsliv)
Ratingbyråene er også ventet å nedgradere statsobligasjonene, noe som vil føre til høyere lånekostnader for Argentina.  

I 2001, da Argentina gikk konkurs sist gang, steg arbeidsledigheten til 25 prosent og førte til massedemonstrasjoner i gatene. Økonomien i dag er ikke like ille som for tretten år siden. Den gang var landet i resesjon i fire år før statskassen var bunnskrapt og Argentina tynget i gjeld.   

Ringholm mener Argentinas troverdighet som betaler nærmer seg nullpunktet, og at det skyldes dårlig lederskap og dårlige låneavtaler.

- I Norge kan et flertall på 2/3 vedta en løsning som mindretallet av kreditorer må gå med på. I Argentina har mindretallet av kreditorer fått styre, sier han.  

I 2001 opplevde Argentina økonomisk krise. Arbeidsløse argentinere stormet supermarkeder og kiosker og forsynte seg av varene i desember 2001. Foto: AP Photo/ NTB Scanpix
I 2001 opplevde Argentina økonomisk krise. Arbeidsløse argentinere stormet supermarkeder og kiosker og forsynte seg av varene i desember 2001. Foto: AP Photo/ NTB Scanpix (Foto: AP)

Argentina inngikk i perioden 2005–2010 avtaler om å bytte ut gammel gjeld med nye statsgjeldpapirer med nesten alle kreditorene – bortsett fra NML Capital, Elliot Management og Aurelius Capital Management, som nektet å gi etter for gammel statsgjeld.

Krever alt tilbake

Krisen som kan ramme Argentina fikk vann på møllen da den amerikanske milliardæren Paul Singer og hedgefundet NML Capital Singer fikk medhold i amerikansk høyesterett tidligere i juli om at landet må tilbakebetale all statsgjeld. Dommerne slo fast at avtaler om gjeldslette er frivillige og ikke kan påtvinges alle.

Singer krever full tilbakebetaling, samt renter på lånet.

- Hedgefondene har vært opptatt av én ting: Å få mest mulig penger igjen for statsgjelden. De tar ikke hensyn til sosiale eller politiske konsekvenser, sier Ringholm.

Sivilpoliti arresterer en mann som er mistenkt for å stjele i Argentinas hovedstad Buenos Aires i desember 2001. Landet opplevde da sin hittil verste økonomiske krise. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
Sivilpoliti arresterer en mann som er mistenkt for å stjele i Argentinas hovedstad Buenos Aires i desember 2001. Landet opplevde da sin hittil verste økonomiske krise. Foto: AP Photo/NTB Scanpix (Foto: AP)

Argentinas president Cristina Fernández hevdet nylig at Argentina har gjort opp for seg gjennom Bank of New York Mellon, en formueforvalter, selv om en dommer i New York har forbudt overføringer fra formueforvalteren til kreditorene, skriver Financial Times. 

Les også:
Dette er Norges mest fremgangsrike kommune
11 grep som gjør CV-en din til gull
Advarer mot utleiefellene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.