Siden det ukrainske forsvaret startet sine militæroperasjoner mot opprørerne i midten av april, har minst 1.129 mennesker blitt drept og over 3.400 skadd, opplyser FNs høykommissær for flyktninger, Navi Pillay.

– Rettsstaten har brutt sammen i disse områdene. Over 800 personer er blitt bortført eller anholdt siden midten av april. Her er det snakk om lokalpolitikere, offentlig ansatte, arbeidere og funksjonærer ved gruvene, studenter, prester og journalister. Det er rapportert om utbredt mishandling, utpressing og regelrett tortur, i flere tilfeller også drap, heter det.

I rapporten beskyldes opprørerne for å ha påført sivilbefolkningen et regime av trakassering og terror for å kunne opprettholde kontrollen over området. De pågående kampene vil snart få økonomiske følger for hele landet, ettersom de østlige regionene Donetsk og Luhansk er kjerneområder for kullgruver, stålproduksjon og annen tungindustri.

Stengt

– Mange bedrifter har måttet stenge av sikkerhetsgrunner. Regjeringsstyrkene er opptatt med slåss mot opprørerne og kan ikke sørge for beskyttelse, heter det. De som holder virksomheten gående, blir stadig rammet av strømstans.

– Næringslivet i Donetsk og Luhansk er på knærne, og følgene vil bli store for resten av landet. Dette kommer på toppen av landets allerede eksisterende problemer med økonomisk tilbakegang og en inflasjon på hele 16 prosent, advarer høykommissæren.

Krigshandlingene har utløst en flyktningstrøm som resten av landet ikke har mulighet til å håndtere. Nærmere 100.00 mennesker har flyktet vestover, og byråkrati og dårlig statlig planlegging gjør det umulig å gi disse familiene husvære, jobb og skoleplasser.

Konflikten har utløst diskriminering, og hatefulle ytringer er blitt dagligdags. Krisen tærer alvorlig på hele det sosiale samfunnsmaskineriet i store områder, heter det.

Skyting

Nederlandsk og australsk politi som var på vei for å undersøke stedet hvor det malaysiske flyet ble skutt ned, måtte snu for annen dag på rad på grunn av kraftig skyting.

Etterforskerne forlot opprørsbastionen Donetsk med kurs for Hrabove i regionen med samme navn mandag morgen. De var imidlertid nødt til å snu kort tid senere, på grunn av eksplosjoner i området, opplyser en talskvinne for nederlandske myndigheter i Haag.

30 nederlandske kriminalteknikere er foruten rundt 50 australske og nær 70 malaysiske politifolk på plass i Ukraina for å undersøke stedet hvor et passasjerfly med 298 mennesker om bord, styrtet 17. juli.

EU-sanksjoner

Den russiske utenriksminister Sergej Lavrov sa mandag at Russland ikke vil møte EUs sanksjoner med «øye for øye, tann for tann».

– Vi ønsker å håndtere situasjonen på edruelig vis. Men det å synke hen i hysteri og svare på et ethvert framstøt med et motstøt, er ikke et viktig land verdig, sa Lavrov på en pressekonferanse.

EU har skjerpet sanksjonene, mot Russland som følge av Ukraina-krisen. Foreløpig er det stort sett enkeltpersoner og organisasjoner som er rammet, men EU vurderer våpenembargo og sanksjoner rettet mot russisk økonomi.

Sanksjonene kommer bare til å gjøre Russland mer økonomisk uavhengig, mener Lavrov.

– Jeg forsikrer dere at vi kommer til å overvinne ethvert problem som måtte oppstå i enkelte sektorer av økonomien. Kanskje kommer vi til å bli mer uavhengige og selvsikre i kraft av vår egen styrke, sier utenriksministeren.

Les også:
Dette er Norges mest fremgangsrike kommune
11 grep som gjør CV-en din til gull
Advarer mot utleiefellene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.