Ukrainske styrker har presset opprørerne tilbake til deres to viktigste bastioner i byene Donetsk og Luhansk.

Tirsdag slo artillerigranater ned midt i Donetsk sentrum. Vitner sier de så liket av en mann under ruinene bak en tietasjes boligblokk som ble truffet i angrepet.

– De dreper naboer. De dreper mennesker, vanlige mennesker, sa en eldre kvinne på stedet etter angrepet.

Før krisen i Ukraina brøt ut, hadde Donetsk over én million innbyggere.

Minst 19 drept

De ukrainske regjeringsstyrkene er på frammarsj, og flere steder er separatistene forsøkt omringet, deriblant i et større område rundt stedet der et malaysisk passasjerfly styrtet 17. juli.

17 personer, deriblant fem barn, ble drept og 43 personer ble såret i byen Gorlovka det siste døgnet, ifølge lokale tjenestemenn. Byen er ett av flere steder der det er meldt om harde kamper de siste dagene.

I byen Luhansk ble fem personer drept i granatangrep mot et aldershjem, ifølge tjenestemenn.

Kom ikke fram

For tredje dag på rad ble internasjonale etterforskere hindret i å ta seg fram til området der Malaysia Airlines-flyet MH17 gikk i bakken.

Nederlands statsminister Mark Rutte ringte tirsdag morgen til Ukrainas president Petro Porosjenko for å be om at kampene stanser, opplyser en talsmann for Nederlands regjering.

– Gruppen med nederlandske og australske eksperter reiste ikke fra Donetsk til vrakstedet øst i Ukraina. Det er nå for mange kamper på og rundt veien til vrakstedet, heter det i en uttalelse fra det nederlandske justisdepartementet.

Også Russland og USA ba tirsdag ettermiddag om at kampene stopper rundt vrakstedet, slik at en internasjonal og uavhengig etterforskning kan finne sted.

Vestlige land er overbevist om at flyet ble skutt ned av prorussiske separatister. Alle om bord mistet livet, blant dem 193 nederlandske statsborgere.

– Skjøt mot Russland

Tirsdag gjentok også Russland beskyldningene om at ukrainske styrker har skutt over grensen mellom de to landene.

– Vi krever at Kiev stanser skytingen mot Russlands territorium, sier det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse og hevder granatkastere og automatvåpen har blitt avfyrt over grensen.

Myndighetene i Kiev nekter for at ukrainske soldater har skutt mot Russland.

Observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) er ventet til det sørlige Russland tirsdag, der de skal overvåke hvem og hva som krysser grensen til og fra Ukraina.

Les også:
Oljegigant advarer mot Russland-sanksjoner
NHO-kåring: Dette er Norges beste kommune
Nå flyr amerikanere og europeere via Oslo til Asia (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.