USA innfører nå sanksjoner mot tre russiske banker for å øve press mot Russland på grunn av landets støtte til separatister i Ukraina.

– Russland er nok en gang i ferd med å isolere seg fra verdenssamfunnet og sette årtiers fremskritt over styr, sa Obama etter sanksjonsvedtaket tirsdag.

Den amerikanske presidenten avviser at beslutningen er et ledd i en ny kald krig, og kaller det i stedet et målrettet svar på at «Russland nekter å anerkjenne at Ukraina kan stake ut sin egen kurs».

De sanksjonene som allerede er innført mot Russland har vært merkbare for den russiske økonomien som nå befinner seg på grensen til resesjon.

Rettes mot nøkkelsektorer

– Om Russland fortsetter i samme spor, kommer kostnadene for landet til å bli enda større, sa Obama videre.

De nye sanksjonene rettes mot «nøkkelsektorer i russisk økonomi» – energi, våpen og finans.

Det innebærer blant annet at eksport av enkelte varer og teknologi til russisk energisektor stoppes. I tillegg blir tre russiske banker – VTB, Bank of Moscow og landbruksbanken Rosselhozbank – innlemmet i sanksjonslisten.

Dermed omfatter den nesten alle banker der den russiske staten eier over 50 prosent, med unntak av Sberbank.

EU besluttet også tirsdag å trappe opp sanksjonene mot Russland betraktelig.

Kan overleve lenge

Veksten i Russland vil åpenbart falle ytterligere, selv om landet kan overleve sanksjonene lenge, sier senioranalytiker Lars Christensen hos Danske Bank til epn.dk.

Analytikeren mener Russland mer og mer kommer til å bli utelukket fra de globale finansmarkedene, men det vil ikke resultere i en russisk statsbankerott.

- Hvis man hele tiden blir nødt til å komme med mer og mer, så vil vi se ytterligere svekkelser og markant dårligere nyheter for russisk økonomi. Vi kan ikke se at det vil snu i overskuelig fremtid, sier Lars Christensen til avisen.

De russiske gull- og valutareservene falt ifjor med fem prosent til 510 milliarder dollar, og har fortsatt ned ytterligere drøye syv prosent i år til 472,5 milliarder dollar.

Men på ett område får sanksjonene mot Russland trolig ingen virkning.

Og det er på Vladimir Putins store popularitet i Russland.

Han er ifølge businessinsider.com rett og slett for populær, og Putins versjon av hva som skjer i Ukraina med Russland som et offer for USAs og EUs allianse med en facistisk og rasistisk regjering i Kiev er rett og slett for vidt akseptert.


Les også:

Oljegigant advarer mot Russland-sanksjoner Oljegigant advarer mot Russland-sanksjoner

Nå flyr amerikanere og europeere via Oslo til Asia
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.