Onsdag kveld avslutter den amerikanske sentralbanken Federal Reserves sitt todagers rentemøte. Sentralbanksjef Janet Yellen vil da legge frem rentebeskjeden, samt referatet fra møte.

I midten av juni publiserte Fed rentekurver som indikerer at styringsrenten fra neste sommer vil begynne å stige fra dagens nivå på null prosent. Nå spekulerer markedsaktørene på om sentralbanken vil fremskynde den varslede renteøkningen.

Bakgrunnen er at den amerikanske økonomien stadig viser tegn til å være på rett kjøl. Analytiker i DNB Markets Ole A. Kjennerud viser til sentralbankens doble mål om inflasjon og sysselsetting.

Analytiker Ole A. Kjennerud i DNB Markets. FOTO: Dagens Næringsliv
Analytiker Ole A. Kjennerud i DNB Markets. FOTO: Dagens Næringsliv
-

 Økonomien fortsetter å gjøre det bra, i alle fall når man ser på arbeidsmarkedet. I tillegg har inflasjonen vist en litt mer positiv tendens i det siste, med en KPI-inflasjon (konsumprisindeks red. anm) som nærmer seg to prosent, sier Kjennerud og fortsetter:

- Tidligere har sentralbanken sagt at oppgangen i prisveksten kan betraktes som støy. Hvis de sier noe annet nå, trekker det i retning av at rentehevingen vil komme noe raskere enn tidligere signalisert.

Et slikt scenario er også ventet av markedet, skriver CNBC. Kjennerud tror likevel det kan komme reaksjoner i kjølvannet av kveldens hendelse.

- Det er nok potensial for at slike signaler vil gi en oppgang i rentene og muligens en noe sterkere dollar, mener analytikeren.

Venter nedtrapping

Kjennerud venter videre, i likhet med markedet, at Fed samtidig har besluttet å fortsette å trappe ned sine månedlige verdipapirkjøp med ti milliarder dollar.

Denne overbevisningen deler Nordea Markets.

«Det er ikke noen tegn til akselererende inflasjonspress i USA og dermed ikke behov for noen betydelig mindre «dovish» tone fra Fed», skrev meglerhuset i en oppdatering tirsdag.

Dovish, eller dueaktig, er et uttrykk for en holdning som går i retning av mykere rentepolitikk. Motsetningen er haukeaktig, som indikerer et ønske om en strammere politikk med høyere rente.

I sin sin halvårlige høring i Kongressen i USA tidligere i juli, understreket Yellen at det fortsatt er betydelig slakk i arbeidsmarkedet og at utviklingen i boligmarkedet den seneste tiden har vært skuffende.

Analytikerne i DNB Markets mener det nå er «gode muligheter for at en noe mer positiv vurdering av arbeidsmarkedet vil gi noen høyere renter og sterkere dollar».

Venter reaksjoner

Rentemøtet i Fed holdes i en uke som ellers er full av viktige nøkkeltall og selskapsresultater. Til tross for at flere store selskaper allerede har levert sine kvartalsrapporter, har investorene på de amerikanske børsene vært avventende i forkant av rentemøtet i Fed, skriver CNN Money.

I juni ble markedsaktørene overrasket av signalene om at styringsrenten skal økes allerede neste sommer. Yellens forsikringer om fortsatt lave renter, også etter at de kvantitative lettelsene er helt faset ut, veide imidlertid enda tyngre.

I juni ble det pengepolitiske stimulanseprogrammet som ventet kuttet med ytterligere ti milliarder dollar i måneden, noe som betød at Fed i juli handlet rentepapirer for 35 milliarder dollar i måneden, omtrent 210 milliarder kroner. Samtidig uttalte Yellen at Fed vil fortsette med en ekspansiv pengepolitikk så lenge det er nødvendig. Dette førte til at de amerikanske aksjemarkedene steg til nye «all-time-high»-nivåer.

Etter onsdag holdes neste rentemøte i den amerikanske sentralbanken 16. september.

Les også:

Har bare timer på å betale milliarder

Her kan du fengsles for å ”like” eller ”retweete”

  Nye Russland-sanksjoner kan ramme Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.