Verdens helseorganisasjon WHO kunngjorde torsdag at innsatsen mot ebola-epidemien vil kreve 100 millioner dollar, tilsvarende nær 630 millioner kroner.

– Utbruddet av ebolavirus-sykdom i Vest-Afrika er svært urovekkende. Det er nødvendig med styrket innsats både lokalt og internasjonalt for å bringe utbruddet under kontroll og hindre videre spredning, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en pressemelding.

Samtidig lover han å styrke den norske støtten til bekjempelse av epidemien med 15 millioner kroner.

– Omfanget av ebola-utbruddet kombinert med den vedvarende trusselen det utgjør, krever at WHO og Guinea, Liberia og Sierra Leone trapper opp innsatsen, sier WHO-sjef Margaret Chan.

Unntakstilstand i Sierra Leone

Regjeringen i Sierra Leone har innført unntakstilstand i to til tre måneder for å bekjempe ebolaepidemien i landet.

– Ebolaviruset utgjør en ekstraordinær utfordring for landet vårt, sa Sierra Leones president Ernest Bai Koroma i en TV-sendt tale til nasjonen torsdag.

Han har bedt politi og militære styrker om å isolere områdene som er hardest rammet av det dødelige viruset. Sikkerhetsstyrkene skal også bistå helsepersonell og hjelpeorganisasjoner som behandler de syke.

USAs smittevernmyndigheter fraråder nå ikke-nødvendige reiser til Guinea, Liberia og Sierra Leone.

Skoler stengt

I Sierra Leone skal representanter fra myndighetene gå fra hus til hus for å finne smittede og sette dem i karantene.

De omfattende tiltakene har likhetstrekk med tiltak som allerede er innført i nabolandet Liberia.

Også her er rammede lokalsamfunn blitt satt i karantene. I tillegg er alle skoler stengt og alle fotballkamper avlyst.

– Alle skoler har fått ordre om å stenge i henhold til nye direktiver fra utdanningsdepartementet, sa president Ellen Johnson Sirleaf i en TV-sendt tale onsdag.

Mange offentlig ansatte er blitt permittert i én måned.

– Liten fare på fly

Så langt har ebolaepidemien krevd minst 729 menneskeliv i de vestafrikanske landene Liberia, Guinea, Sierra Leone og Nigeria. Over 50 nye dødsfall er registrert siden helgen, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA opplyste torsdag at WHO ikke anbefaler begrensninger på flyreiser som følge av epidemien i Vest-Afrika.

Myndighetene i Kenya og Etiopia har likevel valgt å innføre nye tiltak ved landenes flyplasser og havner.

Nær kontakt

Organisasjonen Plan Norge har uttrykt bekymring for at ebolaepidemien kan spre seg til andre deler av verden, og regjeringen i Storbritannia har kalt sykdommen en alvorlig trussel.

Mange eksperter mener imidlertid at faren for omfattende spredning til områder utenfor Afrika er begrenset.

– Jeg ville ikke vært redd for å sitte ved siden av noen med ebolaviruset på T-banen så sant de ikke kaster opp på deg, sier forskeren Peter Piot til nyhetsbyrået AFP.

Fattigdom og borgerkrig

Han minner om at overføring av viruset krever nær kontakt med en smittet person. Av den grunn er han ikke veldig bekymret for at ebola skal spre seg som en stor epidemi i Europa, USA eller andre land utenfor de rammede områdene i Vest-Afrika.

At sykdommen har spredd seg i Sierra Leone og Liberia har sammenheng med lokale forhold, ifølge Piot, som er leder for London School of Hygiene and Tropical Medicin. Han peker på fattigdom, dårlig helsevesen og mange år med borgerkrig som har undergravd tilliten til myndighetene.

I 1976 var den da 27 år gamle Piot med på å oppdage ebolaviruset.

Les også:
- Studenter i dag er avhengig av litt hjelp hjemmefra
- Den dårlige samvittigheten sitter litt i ryggmargen
Han har allerede tjent inn over halve innsideboten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.