Den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten får vanligvis mye oppmerksomhet i finansmarkedene på den første fredagen i en ny måned.

Dagens rapport er intet unntak.

Skal man dømme etter analytikernes forventninger i forkant av rapporten, som slippes klokken 14.30 i ettermiddag, kommer imidlertid markedsaktørene til å rette oppmerksomheten mot en annen del av rapporten enn de vanligvis gjør.

Timelønn

I tillegg til tall for veksten i sysselsettingen (payrolls) og utviklingen i arbeidsledigheten, inneholder nemlig rapporten også tall for utvikling i gjennomsnittlig timelønn.

- Det er ikke bare antall nye jobber som vil tiltrekke seg oppmerksomheten i finansmarkedene. Takten i lønnsstigningen blir minst like viktig, skriver Niels Christensen i en rapport fra Nordea Markets fredag.

Bakgrunnen er at USAs sentralbanksjef Janet Yellen har understreket at man må se på et bredere utvalg av indikatorer, og ikke bare arbeidsledigheten, for å få et riktig bilde av utviklingen. 

- Hun har spesielt lagt vegt på at svak timelønnsøkning indikerer en underutnyttelse av ressursene. Ved siden av payrolls og arbeidsledighet, skal man derfor sjekke utviklingen i lønningene ekstra godt i dag, skriver analytikerne i Danske Markets i en oppdatering fredag.

- At arbeidsmarkedet skal fortsette å se bra ut med tanke på de to førstnevnte er knapt noen nyhet. Men stigende lønnsvekst vil unektelig sette press oppover på inflasjonsutsiktene på en måte som vi ikke har sett på flere år, skriver meglerhuset.

Alle nøkkeltalls mor

Jobbrapporten har tidligere vist seg å kunne flytte markedet markert i løpet av kort tid. Myndighetenes rapport er den mest utfyllende oversikten for tilstanden i arbeidsmarkedet i verdens største økonomi. Rapporten danner derfor et godt utgangspunkt for å vurdere den nåværende og fremtidige utviklingen i økonomien.

Rapporten er tidligere blitt kalt både «alle nøkkeltalls mor» og «verdens viktigste makrotall» på grunn av evnen til å flytte finansmarkedene.

Forventningene før fredagens rapport, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News:

 

Les også:

• USA: «Få er bekymret»• Spania: «Glimrende»• Frankrike: «Europas svakeste ledd»• Kina: «Usunt»  

Dollar klatrer videre opp

Bill Clinton dagen før 11. september 2001: - Jeg kunne ha drept Osama Bin Laden  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.