Arbeidsmarkedet i USA utviklet seg litt svakere enn ventet i juli.

I løpet av måneden ble det skapt 209.000 nye jobber utenom jordbruket, viser rapporten som ble offentliggjort klokken 14.30 fredag ettermiddag.

På forhånd trodde økonomene at jobbveksten ville være på 230.000 personer, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Rapporten viser samtidig at ledigheten var på 6,2 prosent i juli, opp 0,1 prosentpoeng sammenlignet med måneden før. På forhånd var det ventet uendret ledighetsrate.

- Sterk arbeidsmarkedsrapport

- Enda en sterk arbeidsmarkedsrapport fra USA. Selv om forventningene var enda noe høyere, er det femte måned på rad med sysselsettingsvekst over 200.000. Så solid jobbvekst over så mange måneder har vi kun sett en gang tidligere på 2000-tallet, skriver analytiker Magne Østnor i en oppdatering fra DNB Markets fredag.

- Et skjær i sjøen er imidlertid lønnsveksten, som var fraværende fra juni til juli. Andre indikatorer tyder imidlertid på tiltagende lønnspress i noen bransjer fremover, legger han til.

Før dagens rapport ble også mye av oppmerksomheten rettet mot endring i gjennomsnittlig timelønn. Bakgrunnen er at USAs sentralbanksjef Janet Yellen har understreket at man må se på et bredere utvalg av indikatorer, og ikke bare arbeidsledigheten, for å få et riktig bilde av utviklingen.

I juli var det ingen endring i gjennomsnittlig timelønn, mens det var ventet en oppgang på 0,2 prosent.

Sjefanalytiker Johnny Bo Jacobsen peker også på at den svake utviklingen i lønningene trekker i retning av lavere markedsrenter

- Med nok en solid økning i sysselsettingen er dagens jobbrapport positiv for vekstutsiktene, men tam lønnsvekst vil styrke saken for Fed-styremedlemmene som mener en innstramning fremdeles er langt unna, skriver Jacobsen i en oppdatering fra Nordea Markets fredag.

Alle nøkkeltalls mor

Jobbrapporten har tidligere vist seg å kunne flytte markedet markert i løpet av kort tid. Myndighetenes rapport er den mest utfyllende oversikten for tilstanden i arbeidsmarkedet i verdens største økonomi. Rapporten danner derfor et godt utgangspunkt for å vurdere den nåværende og fremtidige utviklingen i økonomien.

Rapporten er tidligere blitt kalt både «alle nøkkeltalls mor» og «verdens viktigste makrotall» på grunn av evnen til å flytte finansmarkedene.

Forventningene før fredagens rapport, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News: