Matvareeksporten fra USA og EU er i fare etter at den russiske president Vladimir Putin onsdag truet med importforbud.

Men tiltaket innebærer også fare for økt inflasjon og for misnøye blant russiske konsumenter.

Det skriver Financial Times torsdag.

- Alt (i landbrukssektoren) som produseres og importeres til Russland fra USA vil bli forbudt, sa Aleksej Aleksejenko, rådgiver for sjefen for matvareinspeksjoner, til den statlige nyhetstjenesten Ria Novosti, sent onsdag kveld.

Han la til at frukt og grønnsaker fra EU også vil være under fullt importforbud.

Rammer stort

Ifølge HIS er Russland den største eksportmarkedet for frukt og grønnsaker fra EU, til en samlet sum av 2 milliarder euro per år, og det nest største eksportmarkedet for fjærfe fra USA.

Russland ventes fredag å kunngjøre en liste over de utenlandske landbruks- og matvarene som vil bli forbudt importert i henhold til den forordningen president Putin utstedte onsdag.

Den russiske nasjonalforsamlingen ventes å vedta forordningen torsdag.

Slår tilbake

Idet han slo tilbake mot vestlige sanksjoner i kjølvannet av Ukraina-krisen, utstedte Putin en forordning som sa at import av «visse typer landbruksprodukter og -råvarer samt matvarer med opprinnelse i land som har besluttet å iverksette sanksjoner overfor russiske personer eller foretak, eller som har sluttet seg til en slik beslutning» vil bli «forbudt eller begrenset».

I teorien vil en slik forordning sette Russland i stand til å forby alle landbruks- og matvarer fra USA, EU, Canada, Japan og Australia - et scenario økonomer sier vil kunne gjøre betydelig skade mot land med landbrukseksport.

Russland importerer mer enn 40 prosent av sin mat, og landets detaljister sier at en hurtig overgang til innenlandske kilder er umulig.

Sentralbanken og deler av administrasjonen med ansvar for den økonomiske politikken har argumentert for at et bredt importforbud mot matvarer vil kunne drive opp inflasjonen, som utgjorde 7,9 prosent i første halvår i år, skriver FT.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.