I lys av importforbudet av blant annet norsk laks er den chilenske oppdretteren SalmonChile klar for å eksportere laks til det russiske markedet,skriver bransjenettstedet Intrafish tirsdag.

Diskuterte handel

Sergey Dankvert, leder for de russiske veterinærmyndighetene Rosselkhoznadzor, møtte den chilenske ambassadøren Juen Eduardo Egiguren forrige torsdag for å diskutere bilateral handel mellom de to landene.

Dankvert sier at Chile kan øke sin eksport til Russland dramatisk for alle typer mat, inkludert fisk og fiskeprodukter.

Importstansen mot USA, EU, Norge, Canada og Australia er en klar indikator på hvordan Russland vil endre sitt importfokus, ifølge Intrafish.

Volumer av fisk fra Chile til Russland kan dobles eller tredobles fra 53.000 tonn i 2013. Mengden skalldyr kan øke fra 3.000 tonn i fjor til 15-20.000 tonn.

Øker jevnt

Ifølge Directorate General of Foreign International Economics (Direcon), har Chiles eksport til Russland økt 31 prosent årlig, og endte på 643 millioner dollar i fjor.

En talsmann for ProChile - det chilenske motstykket til Eksportrådet - sier av lakseeksport var den viktigste årsaken.

I 2012 eksportert landet laks for 29 millioner dollar. I fjor økte dette til 169 millioner dollar.

I løpet av første kvartal i 2014 har lakseeksporten fra Chile til Russland mer enn doblet seg siden hele 2012, og var på 58 millioner dollar, ifølge Direcon.

Om Russlands importstans på laks fra andre land fortsetter, kan det tallet doble eller tredoble seg, som andre har estimert.

Er klar

I en kommentar til Intrafish, sier daglig leder Felipe Manterola i SalmonChile at landets næring er klar for det russiske markedet.

Ifølge ham har den chilenske laksenæringen både kapasitet og sikkerhetsstandarder for å møte de strenge kravene til Russland og andre verdensmarkeder.

De seneste årene har Russland utviklet seg til et av de fire viktigste markedene for Chile, med eksport på rundt 300 millioner dollar årlig, sier han. I fjor tredoblet volumet seg.

- Den chilenske næringen er forberedt til å møte økningen i etterspørsel både i laksemarkedet og i andre markeder, spesielt i Russland, sier han.

Egiguren sier at mateksport fra Chile til Russland ikke bare vil vokse, men også diversifisere til leveranser av svin og fjærkre, andre fiske- og sjømatprodukter, frukt og grønnsaker.

Chile skal nå gi Rosselkhoznadzor en liste over selskaper som er interessert i å eksportere til Russland. Leveranser fra disse selskapene kan starte etter garanti om at de vil oppfylle kravene til Russland og tollunionen som også består av Hviterussland og Kazakhstan.

Les også:
Forutså finanskrisen - advarer på nytt
Optimismen tilbake i Asia
Nær 1 av 5 her har over fire års høyere utdanning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.