Frem til utgangen av juli hadde den japanske statsministeren tilbakelagt nesten en halv million kilometer og besøkt 47 land på under 20 måneder. Forgjengerne har oversett store deler av verden. Kina har utnyttet tomrommet og bygd tette forbindelser.

Globetrotter

Japan er fortsatt den nest største økonomien i Asia. Landets selskaper er den største investorer i blant annet Sørøst-Asia. Også i andre land hvor det er en økende skepsis til Kinas nye innflytelse ønskes japanske selskaper velkommen med investeringer.

– Jeg har foretatt en utenlandsreise minst en gang i måneden siden jeg ble statsminister og det er til tider slitsomt. Jeg ser på disse reisene som svært viktige og jeg har tatt tak i problemstillinger og spørsmål sett i et globalt perspektiv, sa Abe på vei tilbake fra Sør-Amerika nylig.

Japanske statsministre har tradisjonelt prioritert USA, Europa og enkelte asiatiske allierte. Abe har også reist til Midtøsten, Australia, Latin-Amerika og Russland. Målet er å legge til rette for tettere diplomatiske forbindelser og åpne markeder.

Det er også et ønske for Japan om å spille en viktigere regional rolle i Asia – nesten 70 år etter at slutten av andre verdenskrig, som blant annet førte til at Japan aksepterte en grunnlov hvor landet ikke har tradisjonelle forsvarsstyrker.

Anstrengt naboforhold

Forholdet til nabolandene Kina og Sør-Korea er svært anstrengt. Abe har ikke hatt møter med lederne for de to landene, som også har kommet til makten de siste to årene. Japan ønsker å foreta endringer i grunnloven slik at de kan etablere forsvarsstyrker.

– Kinas militærutgifter er firedoblet på ti år og siden inngangen til 1990-tallet er militærbudsjettet 40-doblet. Kina forsøker å endre balansen i Sør-Kina-havet ved hjelp av makt. Vi ønsker å sende en klar melding om at vi vil engasjere oss i hva som angår Asia, sa Abe under et møte med USAs president Barack Obama tidligere i år.

Ifølge næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun skal Abe og Obama ha et noe anstrengt forhold med dårlig personkjemi. USA har forståelse for at Japan ønsker å markere seg som en stormakt i Asia, men frykter militære konfrontasjoner med Kina.

Ønsker nye beklagelser

Ifølge japanske medier vil Abe prioritere å normalisere forholdet til Sør-Korea og Japan. Han valgte på ikke avlegge et besøk til krigskirkegården Yasukuni for å markere slutten av andre verdenskrig i forrige uke.

En rekke dømte krigsforbrytere fra andre verdenskrig er gravlagt ved Yasukuni.

– 15. august markerer at Japan sa ja til fred. Dette er en dag hvor vi fornyer løftet om fred. Vi fronter vår historie med ydmykhet. Med de erfaringene i våre hjerter vil vi åpne Japans fremtid for dagens og fremtidige generasjoner. Vi vil bidra til en varig fred i verden med all vår kraft, sa Abe.

Sør-Korea og Kina mener at Japan ikke har gjort nok for å beklage krigshandlingene begått under andre verdenskrig.

– Japan må prøve se fremover, spesielt gjelder dette overfor kvinner som var sexslaver under andre verdenskrig. Forholdet mellom Sør-Korea og Japan kan først utvikle seg i en positiv retning når disse sakene er løst, sa Sør-Koreas president Park Geun-hye.

Ønsker toppmøte

Shinzo Abe tror det bør være mulig å få til et møte med Kinas president Xi Jinping under toppmøtet i Stillehavsorganisasjonen APEC, som avholdes i Beijing i november.

– Det er synd vi ikke har fått til et toppmøte. Vi må skape et grunnleggende strategisk forhold basert på gjensidig respekt, sa Abe i sommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.