Kina la frem økonomiske statistikker for andre kvartal allerede for en måned siden. Myndighetene har lagt vekstmålet på 7,5 prosent for 2014 og dette er blitt innfridd for første halvår.

I løpet av knappe tre uker etter avslutningen av kvartalet er detaljert underlagsmateriale innhentet, analysert og klart til offentliggjøring. Verken Japan, USA eller EU-landene klarer dette på så kort tid.

Bisart sesongmønster

De kinesiske enkeltprovinsene utarbeider også detaljerte økonomiske statistikker. Legges den økonomiske aktiviteten for alle provinsene sammen vil denne vise en økonomisk vekst som er betydelig høyere enn den nasjonale veksten. Slik har det alltid vært.

Økonomer hos Gavekal Dragonomics har analysert underlagsmateriale fra provinsene for de siste fem årene og sammenlignet det med de nasjonale statistikken.

Trenden er klar - og overraskende.

- Det viser seg at avstanden mellom den provinsielle og nasjonale verdiskapningen er styrt av et bisart sesongmønster. Skillet er alltid lavt i første kvartal før det øker kraftig de to neste kvartalene og minker noe i siste kvartal, ifølge Chen Long hos Dragonomics i Kina.

Dette er et sesongmønster som er blitt gjentatt årlig.

Kinesiske myndigheter har tidligere prøvd å forklare dette med at investeringer innrapporteres til ulike tidspunkter og at dette justeres for i de nasjonale statistikkene.

De nye myndighetene i Beijing har sagt de vil legge mindre vekt på materialet fra provinsene. Dette har foreløpig ikke skjedd, ifølge Dragnonomics.

- Dessverre er det ikke noe som tyder på at blitt mer presist, er konklusjonen til Chen Long.

Avviket mellom den innrapporterte verdiskapningen i provinsene og de nasjonale er på inntil 12 prosent i kvartalet - aller størst er forskjellene i tredje kvartal, ifølge den nye rapporten.

Air Asia vurderer oppkjøp

Air Asia har på 12 blitt det største lavprisflyselskapet i Asia med base i Malaysia. Selskapet er i forhandlinger om å kjøpe seg inn i det japanske lavprisselskapet Skymark med en eierpost på inntil 33 prosent, ifølge næringslivsavisen Nikkei Asian Review.

Skymark er lavprisselskapet med flest landingsrettigheter ved de største flyplassene i Japan. Flyselskapet har ikke klart å tjene penger på driften og tredoblet underskuddet til 5,8 milliarder yen i andre kvartal.

En svak yenkurs har sendt drivstoffprisene kraftig opp og selskapet avbestilte nylig bestillingen av seks A380-fly fra Airbus. Selskapet maktet ikke å få på plass finansiering og må betale et større erstatningsbeløp til Airbus.

Air Asia har gått i partnerskap med internettselskapet Rakuten for å etablere seg i Japan. Et tidligere forsøk på å satse sammen med flyselskapet ANA krasjlandet i 2011.

Skymarks aksjekurs har steget med nesten 30 prosent i dag. Ifølge Bloomberg har Air Asia startet forhandlinger med en finansinstitusjon for å vurdere ulike løsninger.

Tokyo-børsen har gitt Skymark en skriftlig advarsel i dag for å at de ikke har informert markedet.

Usikker australsk vekst

Den australske sentralbanken er usikker på hvor lenge den økonomiske veksten kan fortsette for landets økonomi. Det er nesten et kvart århundre siden Australia sist var inne i en økonomisk resesjon.

Styremedlemmene i sentralbanken advarte under det siste møtet om at det er krefter som de ikke har kontroll over som påvirker den økonomiske utviklingen for landet. Vekststatistikkene for andre kvartal blir lagt frem om kort tid. Arbeidsledigheten er på det høyeste siden 2002.

«Den økonomiske veksten i siste kvartal har etter all sannsynlighet svekket seg til en mer moderat vekst», skriver sentralbanken.

- Det er økt usikkerhet. Den økonomiske veksten er muligens litt svakere enn de forventet for tre eller fire kvartaler siden. Det er ny usikkerhet og dette vil påvirke beslutningen om de skal igangsette nye tiltak eller ikke, sier økonom Tom Kennedy hos JP Morgan Chase til Bloomberg.

Hong Kong vurderer innstramminger

Eiendomsprisene i Hong Kong er mer enn fordoblet på seks år. Hovedårsaken er høy etterspørsel fra fastlands-Kina, hvor nyrike kinesere ønsker å investere i eiendom. Hong Kong-dollaren er knyttet mot amerikanske dollar og lav rente fra USA, Japan og EU.

En ny bolig i Hong Kong, i de fleste tilfeller en enkel leilighet, koster i gjennomsnitt 14,9 ganger den årlige husholdningsinntekten. Dette ligger skyhøyt over andre asiatiske byer. Myndighetene har svart med å innføre en eiendomsskatt for utenlandske kjøpere.

Prisene øker fortsatt.

«Raskt stigende eiendomspriser presser potensielle boligkjøpere til å komme raskt inn på markedet og oppmuntrer selgere til å utsette salget i påvente av høyere priser. Høye boligpriser skaper problemer for samfunnet. Gjelden øker kraftig og det er ny risiko for at myndighetene vil igangsette tiltak for å kjøle ned markedet», skriver analytiker Andrew Lawrence hos meglerhuset CIMB i en ny rapport.

Markedene

Oppgangen ved de amerikanske børsene, ledet av teknologiaksjer, har spredd seg til Asia. Den asiatiske samleindeksen MSCI Asia Pacific Index har steget for syvende dag på rad i dag. Japanske Softbank og Samsung Electronics er blant favorittene.

Den amerikanske teknologibørsen Nasdaq avsluttet handelen på mandag til det høyeste nivået på 14 år.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15466,64 (0,93%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 24991,1 (0,14%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2234,61 (-0,22%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2071,69 (0,90%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9233,73 (1,00%)

India, BSE Sensex: 26503,63 (0,43%)

Thailand, SET Index: 1545,9 (0,23%)

Singapore, Straits Times Index: 3318,91 (0,18%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1870,13 (0,45%)

Indonesia, Composite Index: 5170,98 (0,28%)

Filippinene, SE Composite: 7083,62 (0,79%)

Australia, All Ordinaries: 5607,3 (0,48%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Han er uønsket i nabolandene

Advarer mot Oslo-OL

Har 1 milliard streikekroner