Konsumprisene (KPI) i USA steg som ventet med 0,1 prosent i juli, opplyser amerikanske statistikkmyndigheter tirsdag, ifølge Bloomberg News.

På årsbasis er indeksen opp 2,0 prosent. Dette er et lite fall fra en indeks på 2,1 prosent i juni.

Utviklingen var ventet av markedsaktørene, hovedsaklig på grunn av lavere energipriser, skriver analytikerne i Nordea Markets i sin morgenrapport tirsdag.

- Fremover vil trolig inflasjonspresset øke med strammere arbeidsmarkeder og høyere husleie, heter det i rapporten.

Kjerneinflasjonen skuffer

Samtidig ble indeksen justert for energi- og matpriser (kjerneinflasjonen) ikke revidert fra en oppgang på 0,1 prosent på månedsbasis og en oppgang på 1,9 prosent på årsbasis.

Dette skuffer markedet, ettersom kjerneinflasjonen var ventet å stige med 0,2 prosent i juni, ifølge Handelsbanken Capital Markets.

Følger med

Markedene følger nøye med på eventuelle signaler om økt inflasjonspress i påvente av den amerikanske sentralbanken Feds innstramming av pengepolitikken, påpeker analytikerne i Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport tirsdag.

De siste drøye tre årene har månedstakten i kjerneinflasjon i USA variert rundt og rett under 0,2 prosent, men i mai var den oppe i 0,3 prosent.

- Av noen ble dette oppfattet som at trenden i kjerneprisveksten var på vei opp, og sentralbanksjef Yellen ble kritisert for å avvise oppgangen som støy. Bakgrunnen for kritikken var at oppgangen i prisene var bredt basert, og ikke nødvendigvis knyttes til enkeltfaktorer, skriver analytikerne i Handelsbanken Capital Markets.

- Når prisveksten korrigeres ned igjen, bekrefter det derimot at oppgangen var midlertidig, og dermed kunne betraktes som støy, skriver de.

Federal Open Markets Committee (FOMC) besluttet på forrige rentemøte i slutten av juni å holde styringsrenten uendret på dagens nivå nær null. Samtidig fortsatte sentralbanken nedtrappingen av det pengepolitiske stimulanseprogrammet med ytterligere ti milliarder dollar i måneden.

Tirsdag kom det også inflasjonstall fra Storbritannia, som viste at prisene falt med 0,3 prosent i juli. På årsbasis steg prisene med 1,6 prosent på årsbasis.

Les også:
Han er uønsket i nabolandene
Avslutt jobbintervjuet slik - og få jobben
Æren for trærne (Kjetil B. Alstadheim)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.