Dødsfallet til Campos har snudd opp ned på det brasilianske valglandskapet foran presidentvalget i oktober, og det er ikke umulig at Silva kan vinne over den sittende presidenten Dilma Rousseff.

En meningsmåling denne uken viser at Silva ville komme på annen plass med 21 prosent i første omgang, et godt stykke bak Rousseff med 36 prosent, men foran Aécio Neves, som tidligere lå på annen plass foran Campos.

Om hun kommer på annen plass, ville Silva i annen omgang kunne slå ut Rousseff med 47 mot 43 prosent.

Før Campos' død var meningsmålingene stabile, med rundt 36 prosent for Rousseff, 20 prosent for Neves og 8 prosent for Campos. I en annen omgang mot Neves ville Rousseff vinne uten problemer, ifølge målingene.

Til å overta plassen som Silva hittil hadde som visepresidentkandidat, valgte partiet Beto Albuquerque, en farmer fra Sør-Brasil som Silva tidligere var i konflikt med fordi han gikk inn for å tillate genmodifiserte soyabønner.

Kan støtte Silva

Kilder i det største opposisjonspartiet, Det sosialdemokratiske partiet til den markedsvennlige Neves, sier at partiet ville støtte Silva mot Rousseff om deres egen kandidat mot deres formodning blir slått ut.

Mange investorer er lei av langsom vekst og høy inflasjon under Rousseffs venstreorienterte styre og ville trolig ta sjansen på endring, selv om Silva definerer seg lenger til venstre og går inn for kraftige miljøtiltak, selv på bekostning av økonomisk vekst.

Den 56 år gamle Silva, som i sin tid var miljøvernminister under Rousseffs populære forgjenger Lula da Silva, nyter stor popularitet både blant Brasils unge, på venstresiden og blant konservative kristne siden hun selv er evangelisk kristen.

Hennes tøffe oppvekst som barn i en fattig familie av gummitappere i Amazonas som først lærte å lese og skrive da hun var 16, bidrar til populariteten.

Prinsippfast

Hun regnes for å være en pionér i Brasils miljøbevegelse og startet sin karriere med kampen for å bevare Amazonas.

Hun var tidligere medlem av Lulas og Dilmas Arbeiderparti, men kom på kant med partiet blant annet på grunn av godkjenningen av store hydroelektriske anlegg i Amazonas.

Mange som er kritiske mot henne, mener hun er sta og lite fleksibel, men tilhengerne hennes hyller henne som Brasils mest prinsippfaste politiker.

Selv lover hun å forsøke å finne en balanse mellom sine aktivistiske idealer for miljøet og en investeringsvennlig økonomisk politikk om hun blir president.

Men først må hun nå frem til annen omgang, og det er ennå for tidlig å si om hun beholder oppslutningen målingene gir henne, eller om den kraftige økningen for Sosialistpartiet bare er et uttrykk for midlertidig sympati etter Campos' død. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.