Bank of America har inngått et forlik med amerikanske myndigheter på rundt 100 milliarder norske kroner etter anklager om at den villedet investorer i forkant av finanskrisen.

Det amerikanske justisdepartementet kunngjorde forliket torsdag. Det innebærer at USAs nest største bank betaler 9,65 milliarder amerikanske dollar (rundt 60 milliarder norske kroner) i kontanter som straff, og gir rundt 43 milliarder kroner i lettelse til strevende huseiere og lokalsamfunn.

Anklagene mot Bank of America dreier seg blant annet om at selskapet solgte verdipapirer knyttet til amerikanske boliglån uten å informere skikkelig om risikoen investeringene innebar.

Pantsikrede verdipapirer stupte i verdi da boligboblen sprakk i 2006-2007.

Etterforskning

Forliket setter en strek for en rekke sivile saker mot banken og datterselskapene Countrywide Financial og Merill Lynch, som banken kjøpte opp under finanskrisen. Det er imidlertid fortsatt mulig at det blir opprettet straffesaker som særlig involverer Countrywide, som en gang var landets største långiver til boliger, og tjenestemenn i selskapet.

– Betydningen av dette forliket ligger ikke bare i dets størrelse. Den er også bemerkelsesverdig fordi noen stilles til ansvar overfor det amerikanske folk, og hjelper også til med å rette opp skadene som er forårsaket av Bank of Americas opptreden, sier Tony West i det amerikanske justisdepartementet.

Reduserte inntekter

Konsernsjef i Bank of America, Brian Moynihan, sier i en uttalelse at de tror forliket er i deres aksjonærers beste interesse og at det «lar dem fortsette å fokusere på fremtiden».

Banken regner med at forliket vil føre til at inntektene i tredje kvartal blir redusert med rundt 33 milliarder kroner før skatt. Bankens aksjer steg etter at forliket ble gjort kjent. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.