Det er fortsatt fire måneder til julevasken bør være unnagjort, et duftende friskt juletre er på plass - med god plass til gaver, i tilfelle julenissen ikke får plass til alt i sekken sin.

Allerede nå er det indikasjoner på at årets julehandel kan bli svak i USA og Europa. Ordreinngangen til Li & Fung, også kalt julenissens mellommann, gir den beste indikasjonen - flere måneder før julegaveinnkjøpene er i gang.

Størst i verden

Internasjonale kjøpesenterkjeder som Wal-Mart, Target og Tesco benytter Kong Kong-selskapet Li & Fung for å sikre seg stor kvanta av tekstiler, leker og husholdningsprodukter til best mulig pris. Selskapet har spesialisert seg på å være mellommann.

Selskapet er verdens største leverandør av tekstiler og leker med kontrakter med rundt 15000 fabrikker over hele verden. Ordreinngangen til selskapet har flere tiår tallet tatt pulsen på verdensøkonomien. Nå er det lavere enn forventet aktivitet hos selskapet.

Li & Fung har lagt frem kvartalsresultatet denne uken. Toppledelsen sier at kunder i USA og EU-regionen har utsatt nye ordrer for inneværende kvartal inntil de er overbevist om at kundene nok en gang strømmer til utsalgene. Driftsoverskuddet falt med 11 prosent.

«Det brukes omfattende markedsføringsaktiviteter for å trekke kunder til utsalgene. Mange forventer at dette blir en skuffende handelssesong», skriver analytikere hos Credit Suisse i en ny analyse.

Den sveitsiske storbanken er en av mange som anbefaler investorer å kvitte seg med aksjer i Li & Fung.

Hong Kong-selskapet omsatte for 8,7 milliarder dollar i første halvår og fikk et 11,4 prosent svakere resultat etter skatt sammenlignet med ifjor.

Aksjekursen har falt med over fem prosent i dag ved Hong Kong-børsen.

Julesesongen i gang

Tredje kvartal er et av de viktigste for asiatiske fabrikker. Det er nå ordrene settes inn for julesesongen, slik at harde og myke pakker blir å finne under juletreet om fire måneder. Det kan bli god plass under mange juletrær i år.

- Kjeder i USA og Europa utsetter beslutninger om å sette inn nye ordrer inntil de de får bedre indikasjoner på hvordan følelsene hos forbrukerne er. Situasjonen er ikke bra i USA og vi forventer at andre halvår skal bli vanskelig, sier konsernsjef Spencer Fung hos Li & Fung.

For få år siden benyttet selskapet nesten utelukkende fabrikker i Kina. Høye lønnskostnader har gjort at de i dag har avtaler med selskaper i et titalls land, blant annet Bangladesh, India, Kambodsia og Indonesia. De vurderer for tiden å investere direkte i Kenya.

Kundene er også blitt mer kravstore til leverandørene etter en rekke avsløringer om barnearbeid og livsfarlige arbeidsforhold ved fabrikker i blant annet Bangladesh og Kambodsja.

Li & Fung har etablert en egen avdeling som har som ansvar å følge opp fabrikkene. Dette forventes å gi Li & Fung en konkurransefordel da det er dyrt for innkjøpskjeder å utføre denne jobben på egen hånd.

- Bekymrede kjeder vil være mer komfortabel når innkjøpsagenten stiller garantier for at de følger opp fabrikkene, sier analytiker Aaron Fisher hos CLSA Asia-Pacific Markets til Wall Street Journal.

På rett spor

Den thailandske militærjuntaen prøver å overbevise skeptiske investorer om at økonomien er på rett spor etter lang tid med politisk uro og demonstrasjoner - med hjelp fra nye jernbaneutbygginger.

Antall turister til Thailand falt med over 11 prosent i juli sammenlignet med ifjor.

- Vi er positive til Thailand, men den neste store testen for økonomien blir å se hvor raskt militæradministrasjonen kan gjennomføre investeringsplanene for nye infrastrukturinvesteringer, sier Asia-økonom Benjamin Shatil hos finansinstitusjonen JPMorgan til CNBC.

Thailand unngikk å havne i en teknisk resesjon etter at den økonomiske aktiviteten tok seg opp mot slutten av andre kvartal. De offisielle vekstprognosene for 2014 ligger på vel en prosent – en fjerdedel av veksten resten av Sørøst-Asia forventer å få i år.

Den thailandske sentralbanken tror at situasjonen vil normalisere seg om kort tid og forventer en økonomisk vekst på 5,5 prosent i 2015.

- Det viktigste er at de har vist at Thailand er «open for business» og at militærjuntaen er seriøse når de sier at de vil kjøre en offensiv vekstpolitikk. En økonomisk vekst på fem til 5,5 prosent vil ta noe tid, spår Gundy Cahyadi hos DBS Bank i Singapore.

Store infrastrukturinvesteringer i blant annet jernbane, nye motorveier og utbygging av offentlig transport, blant annet undergrunnsbanen i Bangkok, vil sørge for høyere aktivitet. Forventninger om at disse prosjektene vil starte om kort tid har sendt aksjekursene på anleggsselskaper høyere de siste ukene.

«I den neste kvartalene vil det være den innenlandske etterspørselen som vil avgjøre om Thailand innfrir de økonomiske vekstmålene eller ikke», skriver Affin Investment Bank i en ny analyse.

Markedene

Det er oppgang ved de fleste aksjemarkedene i Asia fra morgenen av - ledet av elektronikksektoren på Taiwan. Sensex-indeksen ved Mumbai-børsen i India har satt en ny rekord i dag etter en oppgang på 44 prosent de siste 12 månedene.

Det amerikanske it-selskapet Hewlett-Packard (HP) økte omsetningen i siste kvartal etter 11 sammenhengende kvartaler med nedgang. Dette blir sett på som positivt for asiatiske teknologiselskaper, som leverer det meste av komponenter til datamaskiner og annen maskinvare.

PC-salget er i ferd med å gjøre et comeback med en omsetningsøkning på 11,8 prosent for HP. HP tjener også penger på salg av personlige datamaskiner med en driftsmargin på fire prosent i siste kvartal.

Både kinesiske Lenovo og HP melder om økt etterspørsel og salg av personlige datamaskiner. Samtidig har nettbrettmarkedet, som de siste fire årene har spist markedsandeler fra pc-markedet, stagnert. Dell ble tatt av børs i fjor og offentliggjør ikke kvartalsregnskaper.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15573,05 (-0,08%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 25085,8 (0,37%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2235,8 (0,24%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2055,61 (0,55%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9369,6 (1,24%)

India, BSE Sensex: 26446,06 (0,33%)

Thailand, SET Index: 1557,43 (0,39%)

Singapore, Straits Times Index: 3329,39 (0,16%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1874,98 (0,01%)

Indonesia, Composite Index: 5194,22 (-0,23%)

Filippinene, SE Composite: 7114,45 (0,25%)

Australia, All Ordinaries: 5650,4 (0,29%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Sabler ned kritikerne

- Høye lønninger gir høye priser

- Nye fly tåler mer aske