Det mener forsker Indra Øverland, som spår at det vil bli vanskelig å komme frem til kompromisser når Russlands president Vladimir Putin og hans ukrainske kollega Petro Porosjenko møtes i Hviterussland.

– Det ser ikke særlig håpefullt ut i forkant av møtet, sier Øverland til NTB.

Minst 70 russiske lastebiler med nødhjelp kjørte fredag inn i Ukraina uten tillatelse etter å ha ventet ved grensen i en uke. Ukrainas nasjonale sikkerhetssjef Valentyn Nalivajtsjenko kalte grensekrenkelsen en invasjon.

Informasjonskrig

Ifølge Øverland er hendelsen en del av den pågående informasjonskrigen mellom partene. Han tror ikke nødvendigvis det er noe militært i lastebilene, og mener Russland ønsker å vise verden og sin egen befolkning at de forsøker å gjøre noe med den humanitære katastrofen i Øst-Ukraina.

– Det er mulig at dette er hensikten, sier Øverland, som jobber ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

– Vil ikke tape ansikt

Han understreker imidlertid at situasjonen er kompleks og at partenes handlinger kan tolkes på ulike måter. Én mulighet er at kolonnen er ment å skulle fremprovosere en ukrainsk reaksjon som kan gi påskudd for en reell russisk militær invasjon.

– Men en militær intervensjon er neppe i Russlands interesse, understreker Øverland.

Ifølge NUPI-forskeren er Ukraina-konflikten vanskelig å løse siden flere av de involverte partene har stilt seg i en situasjon hvor det er vanskelig å inngå kompromisser uten å tape ansikt overfor egen befolkning. Dette gjelder både Russland, Ukraina og USA, ifølge Øverland. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.