USAs sentralbankssjef Janet Yellen holdt i ettermiddag norsk tid talen som investorer og økonomer hadde ventet på hele uken. Det hun sier om arbeidsmarkedet på den prestigefyllte pengemarkedskonferansen i Jackson Hole, vil gi signaler om når renten skal opp fra dagens kriselave nivå.

Etter årevis med støttekjøp av statsobligasjoner og lav rente som stimulase i økonomien etter finanskrisen, kan det nå gå mot normale tider. Det opptar mange, både de som mener de trenger lav rente, og de som leser det som enm friskmelding av økonomien.

Yellen sier i dag at økonomien nærmer seg sentralbankens mål for arbeidsledighet og inflasjon.

Hun sier, ifølge Marketwatch, at det er naturlig at diskusjonen nå dreier seg om når ting er så normalisert at renten skal opp.

Hun understreker at det ikke er en enkel oppskrift å følge for sentralbanken. På den ene siden sier hun at dersom bedringen i arbeidsmarkedet fortsetter i dagens tempo kan rentehevingen komme rastere enn ventet, men på den annen side at det er mye rom i arbeidsmarkedet fortsatt, til tross for bedring i løpet fem år med gjeninnhenting.

- Økonomien har gjort en betydelig fremgang i gjeninnhentingen fra den største og mest vedvarende nedgangen i sysselsettingen siden den store depresjonen, peker hun på, skriver TDN og viser til Bloomberg.

Renten er ikke hevet i USA siden 2006.

For første gang, skriver Marketwatch, har det dukket opp demonstranter på møtet i Jackson Hole, som ber om at renteheving utsettes.

Onsdag kom referatet fra det siste rentemøtet i sentralbanken. Der var ni av ti deltagere enige om at man ikke skulle fremskynde rentehevingen, og man var uenige om i hvor stor grad arbeidsmarkedet har hentet seg inn.

Les mer: Uenighet i Fed om arbeidsmarkedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.