– Et lite utbrudd er startet ved en sprekk nordøst for Bardarbunga, sier meteorolog Kristin Jonsdottir hos Meteorologisk institutt til ruv.is. Sprekken der utbruddet har funnet sted ligger under en isbre.

De antar at det ligger mellom 150 og 400 meter med is over området der utbruddet er i gang. Det er derfor ikke sikkert at utbruddet vil bryte gjennom isen.
 

Utbruddet blir satt i sammenheng med et jordskjelv på 4,5 på Richters skala som ble målt klokka 14.10.

Jnsdottir vil ikke utelukke at det kan komme et større utbrudd på grunn av de siste dagenes observasjoner av seismiske bevegelser under vulkanen Bardarbunga.

Risikonivået er hevet til kode rød, som er høyeste nivå.

Den islandske kystvakten flyr i ettermiddag overområdet sammen med representanter for det meteorologisk instituttet. De skal samle inn data, som vil bli analysert i ettermiddag.

Det er tidligere lagt ned flyforbud i et stort område rundt vulkanen. Men flytrafikken til og fra islandske flyplasser går som normalt.

Les også: - Nye fly tåler mer aske (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.