For ti år siden ankom 15 båtflyktninger Australia. For to år siden hadde antallet økt til over 17.000 og dette fortsatte å øke inn i 2013. De fleste kommer fra Midtøsten og Sri Lanka – som regel etter å ha ventet i Indonesia og betalt menneskesmuglere store beløp.

Tropiske asylmottak

Australske myndigheter har gjort det klart at båtflyktningene ikke er velkomne. De får heller ikke lov til å oppholde seg i landet mens flyktningstatusen avgjøres, men sendes til teltleirer Australia har satt opp i Papua New Guinea og Nauru.

I sommer har representanter fra australske myndigheter vært i Kambodsja, der de vurderer å etablere egne flyktningmottak for rundt 1000 personer som i dag er på Stillehavsøyen Nauru.

Den kambodsjanske politikeren Son Chhay sier at tropiske øyer i Preah Sihanouk-provinsen, langs sørkysten av Kambodsja, vurderes som flyktningleirer.

– Jeg har hørt at flyktningene kan bli plassert på en av øyene utenfor Sihanoukville, men har ikke fått bekreftet dette. Vanligvis vil de prøve å finne landområder som er eid av selskaper med gode myndighetskontakter, sier Son Chhay til Phnom Penh Post.

Australske myndigheter skal ifølge BBC ha inngått en avtale om at flyktningene får oppholdstillatelse i landene der flyktningemottakene er, dersom de får bekreftet flyktningstatusen, men at Australia tar regningen.

Fordømmer Australia

Hverken kambodsjanske eller australske myndigheter ønsker å bekrefte at det er inngått en slik avtale.

– Siden ikke noe er offisielt kan jeg ikke si noe, sa pressetalsmann Koy Kuong i det kambodsjanske utenriksdepartementet mandag.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. FN-organisasjoner har tidligere kritisert den australske asylpolitikken.

– Australia prøver å dumpe flyktningene i fanget til Kambodsja. De prøver å outsource sine forpliktelser i henhold til FNs flyktningkonvensjon. Regjeringen til statsminister Tony Abbott bør fordømmes for den sentrale rollen de har spilt ved å bryte prinsippet om å beskytte flyktninger i regionen, sier Phil Robertson hos Human Rights Watch til The Economist.

Moralsk byrde

Australias immigrasjonsminister forsvarer imidlertid praksisen med å sende båtflyktninger til andre land – langt vekk fra Australia.

Ifølge Scott Morrison vet potensielle båtflyktninger at de ikke er velkomne. Kun én båt har kommet i år, mot 220 i samme periode ifjor.

– Det er ikke en beslutning som hverken jeg, eller noen av mine forgjengere, tar innenfor asylpolitikken som er fri for en moralsk byrde, sa Morrison under en høring i forrige uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.