Over 120 millioner russere støtter president Vladimir Putin (61). Én av dem er Denis Davydov, leder for Putins ungdomsparti, «De unge vokterne av Forent Russland».

– Jeg ser opp til Putin. Han er mitt store ideal, sier Davidov.

«Forent Russland» er landets største parti, dannet av Putin. Mens kritikken hagler mot Putin, roses han opp i skyene hjemme. På siste popularitetsmåling fikk han over 80 prosent i oppslutning. Beskyldninger som at Putin oppfører seg som en «tsar» mottas med hoderisting i Moskva.

LISTER OPP TREKK. Andrei Illarionov, Putins tidligere rådgiver.
LISTER OPP TREKK. Andrei Illarionov, Putins tidligere rådgiver.
Ute i en handlegate i hovedstaden vaier et russisk flagg fra slitte trepaller. Putins ungdoms­parti har invitert til flaggdag i landets farger: rødt, hvitt og blått. Davidov viser stolt frem mobildekselet av en skjeggete Putin med tekst signert Putin selv: «Alle må jobbe like hardt som St. Francisco, for bare da har du gjort deg fortjent til suksess.»

– Det er en økende patriotisme blant russere, og det skyldes utelukkende Putin. Han er en sterk leder og forstår hva russerne trenger, sier Davidov.

«Ensom ulv»

Konflikten mellom Russland og Vesten over Ukraina har ikke bare ført til sanksjoner og importforbud.

– Ingen vet hva som foregår oppi hodet til Putin eller bak murene i Kremlin. Putin er en ensom ulv, sier Lilija Sjevtsova, Kreml-ekspert og seniorrådgiver ved Carnegie Endowment for International Peace i Moskva.

Ifølge tidligere rådgivere fra Putins maktelite, bor han i et inngjerdet palass med labradoren Koni og livvakter som selskap.

– Putin har alle tenkelige ressurser til disposisjon, men han kan ikke garantere at hans avgjørelse vil bli fulgt, fordi i motsetning til andre land mangler Russland maktfordeling – checks and balances. Systemet er råttent og ineffektivt, sier Sjevtsova.

Folk som studerer Putins daglige bevegelser, sier han tilbringer svært liten tid i Kreml i løpet av måneden, ifølge Sjevtsova.

– Putin tar avgjørelser mens han sitter i feriehuset. Han svømmer, rir og spiller hockey på kveldene med livvaktene. Han ligner mye på Stalin, som heller ikke klarte å sove om natten. Men han jobber ekstremt mye, bare på en annerledes måte enn vanlig ledere, forteller hun.

Sjevtsova peker opp på loftsvinduet på kontoret, som står på gløtt.

– Nøyaktig så mye frihet har vi i Russland. Nok til å puste, men ikke et fullverdig demokrati. Jeg er som en dukke i et spill.

Samtidig mener hun alle som kaller Russland et diktatur tar helt feil.

– Dette er ikke et diktatur, vi har en viss grad av personlig frihet. Det vet alle som har vært her.

Moralpartiet

På veggen til Davidov henger et stort Andy Warhol-inspirert maleri av Putin på skjeve.

IDEAL. «Alle må jobbe like hardt som St. Francisco, for bare da har du gjort deg fortjent til suksess.» Teksten er signert Putin selv. Ikke tvil om hvem som er helten på iphonedekselet til Denis Davydov. Foto: Aleksander Nordahl
IDEAL. «Alle må jobbe like hardt som St. Francisco, for bare da har du gjort deg fortjent til suksess.» Teksten er signert Putin selv. Ikke tvil om hvem som er helten på iphonedekselet til Denis Davydov. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
Denis Davidov retter det raskt opp før han setter seg ned og forteller om bevegelsen han er med i. I hjørnet bak døren står en rifle.

GUD PÅ MOTE. Frelseren Kristus-katedralen er Vladimir Putins kirke. Det var her Pussy Riot gjorde opprør mot Putin for to år siden.Foto: Aleksander Nordahl
GUD PÅ MOTE. Frelseren Kristus-katedralen er Vladimir Putins kirke. Det var her Pussy Riot gjorde opprør mot Putin for to år siden.Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
– Vi adlyder Forent Russland og støtter Putin 100 prosent, sier Davydov.

RELIGIØSE PUTIN-TILHENGERE. I likhet med nygifte og turister, valfarter til den store Frelseren Kristus-katedralen i Moskva. Foto: Aleksander Nordahl
RELIGIØSE PUTIN-TILHENGERE. I likhet med nygifte og turister, valfarter til den store Frelseren Kristus-katedralen i Moskva. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
Han har bare vært leder i én måned, men snakker som om han ble født med rollen.

Over 160.000 unge russere mellom 14 og 35 år er medlemmer i Putins ungdomsbevegelse, og de har kontorer i landets 85 regioner. Ungdomspartiet kan også kalles moralens voktere. Russere kan ringe en hotline direkte til partiet å melde fra om alt fra ulovlig gambling til kjærlighetsproblemer.

– Gambling er forbudt i Russland, og personer under 18 år har ikke lov til å drikke alkohol. Som et sivilt ungdomsparti er det vår oppgave å samarbeide med politiet. Hvis noen varsler oss om ulovlig gambling, eller at uvedkommende har tatt seg inn på et studenthjem, ringer vi til politiet og blir med dem ut, sier Davidov.

På spørsmål om Russlands rolle i Ukraina setter Davidov opp et stort smil.

– Hva mener du med innblanding? Nå skal jeg fortelle deg sannheten. Hvor har ukrainske flyktninger søkt tilflukt hen? Hvis de var så redde for Russland, ville de vel ikke ha kommet hit, sier han og legger til:

– Russland vil gjerne være venner med alle. Vi spiser norsk laks med glede, men vi dør ikke uten.

Andrej Illarionov, tidligere økonomisk rådgiver til Putin, sa opp jobben da han ble overbevist om at Russland aldri kan bli et demokratisk land under Vladimir Putin.

– Mot slutten av perioden som rådgiver, ble sjefen min (Putin, red.anm.) stadig mer autoritær i hvordan han så på politiske borgerrettigheter. På et tidspunkt bestemte jeg meg for at jeg ikke lenger kunne jobbe som hans rådgiver. Russland vil aldri oppleve en demokratisering under Putins styre, sier Illarionov på telefon fra Washington.

I perioden 2000 til 2005 lyttet Putin til Illarionovs råd om økonomien. Han var Putins personlige rådgiver under G8-møter der verdens mektigste statsledere møttes for å diskutere økonomi og politikk. Illarionov jobber i dag som seniorrådgiver ved Cato Institute i USA, men er stadig hjemme i Moskva.

– Verdens ledere forstår ikke Putin. Først av alt fordi mange ikke kjenner russere godt eller historien fra, under og etter Sovjetunionen, sier han.

Før krisen i Ukraina var oppslutningen om Putin lavere enn den er i dag.

– Det skyldes Putins imperialistiske ambisjoner i Ukraina, men det er først og fremst på grunn av manglende informasjon om hvordan annekteringen av Krim foregikk, sier han.

– Dette er ikke en ny, kald krig. Det er en varm krig, sier Illarionov.

Gryende nasjonalisme

Tilbake til flaggdagen i gaten spiller rockebandet «Rødt» en av de siste låtene.

RØDT, HVITT OG BLÅTT. Familien Zakharov er stolte over å være russere. Viktoria (4) får flaggsminke av Jana Novoselova. Bak står Viktorias foreldre, Maria og Aleksander, sammen med Anastasia Kuropatkina (til høyre). Foto: Alexander Nordahl
RØDT, HVITT OG BLÅTT. Familien Zakharov er stolte over å være russere. Viktoria (4) får flaggsminke av Jana Novoselova. Bak står Viktorias foreldre, Maria og Aleksander, sammen med Anastasia Kuropatkina (til høyre). Foto: Alexander Nordahl (Foto: DN)
Familien Zakharov kommer tilfeldig innom etter å ha kjøpt bønnekjeks. Viktoria Zakharov (4) sitter tålmodig på stolen og får det russiske flagget malt på kinnet.

– Vi stoler fullt og helt på Putin og stemte på ham ved sist valg, sier Aleksander Zakharov (32) fra Moskva.

Like bortenfor den lille utstillingsstuen i Russlands farger går Denis Davidov rundt og snakker med potensielle medlemmer. Mens han vandrer rundt, legger han ut bilder fra arrangementet på sosiale medier.

– Hvis landet trenger meg, stiller jeg selvsagt opp. Jeg kan godt tenke meg å bli Russlands neste president, sier Davidov.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.