–Det er umulig ikke å danse til de karibiske rytmene!

Diane Binaz svinger hoftene fra side til side under regnkåpen. Foran henne snirkler den fargesprakende karnevalsparaden seg sakte fremover. Sammen med venninnene har Binaz reist fra Amsterdam til nabolaget Notting Hill i London for å få spise vestindisk mat og se utspjåkede karnevalsgjester lage show i gatene.

Totalt trekker den to dager lange festen over en million mennesker, noe som gjør arrangementet til verdens nest største karneval etter karnevalet i Brasil.

– For meg er dette årets høydepunkt. Området eksploderer i farger kostymer og galskap, fortsetter Binaz.

Tradisjonsrik gatefest

Et lite stykke unna folkemassene står kokken Stefan Yeboah bøyd over grytene. Han serverer tradisjonsrik vestindisk mat til sultne karnevalsgjester.

– Karnevalet gir oss sårt trengte penger i kassen, sier Stefan Yeboah.

Han er ikke alene om å tjene penger på gatefesten, som trekker til seg over 100.000 utenlandske turister hvert år. Over 250 restauranter selger mat og drikke under karnevalet.

Ifølge BBC gir gatefesten servicenæringen over 93 millioner pund i ekstra inntekter, nærmere 950 millioner kroner. Hotelleierne i Vest-London har i år varslet sprengt kapasitet gjennom hele langhelgen, hvor mandagen er offisiell fridag i Storbritannia. Andre aktører som gjør god butikk på karnevalet er private vaktselskaper, håndverkere og kostymedesignere, musikkprodusenter og festarrangører.

 

Gateslagsmål og rus

I den kjente handlegaten Portobello Road forsøker politimannen Daniel O’Connor å holde styr på folkemassene. Totalt patruljerer over 7000 politifolk nabolaget under karnevalet.

Under søndagens fest ble 95 personer arrestert for ulovlige rusmidler, våpenbesittelse og gateslagsmål.

– Vi oppfordrer turister til å være på vakt. Det kryr også av lommetyver i området, sier O’Connor.

Karnevalet ble første gang arrangert i 1959, da Notting Hill var et røft nabolag bebodd av karibiske immigranter. Idag har velstående finansfolk rykket inn i nabolaget, som er et av Londons dyreste. For å sikre seg leilighet i de fargerike viktorianske husrekkene må man ut med over 16 millioner kroner i snitt, ifølge avisen Financial Times. Under karnevalet spikrer luksusbutikkene igjen fasadene, og de velstående beboerne barrikaderer boligene sine.

– Det er slettes ikke alle som setter pris på feiringen. Om kveldene flyter søppelet i gatene, og enkelte beboere mener området forvandles til en ghetto, sier O’Connor.

Han strekker ut armene.

– Karnevalet i London er bråkete, intens og fargerik tradisjon som er kommet for å bli. De som ikke vil være med på festen har dessverre ikke noe annet valg enn å flytte ut av boligene sine.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.