Dagens Næringsliv skrev mandag at hamburgerkjeden Burger King er i samtaler om å kjøpe opp den kanadiske kafékjeden Tim Hortons.

Ifølge kilder med kjennskap til forhandlingene, er milliardærinvestoren Warren Buffett medinvestor i avtalen. Det melder Wall Street Journal.

Buffett skal ifølge kildene bidra med 25 prosent av finansieringen i oppkjøpet, som ventes å bli verdsatt til omtrent ti milliarder dollar, eller omtrent 62 milliarder kroner. Buffetts andel av avtalen vil da utgjøre over 15 milliarder kroner.

Markedene har reagert svært positivt til oppkjøpssamtalene, og aksjekursen til begge selskapene har steget etter at nyheten ble kjent.

Oppkjøpet blir strukturert som et skatteflytningsoppkjøp (se faktaboks), og kan bli den siste i rekken av multimilliard- oppkjøp foretatt av store, amerikanske selskaper som utnytter smutthull i de amerikanske skattelovene. Ved å kjøpe opp utenlandske konkurrenter  og flytte skattegrunnlaget til et annet land slipper selskapene dermed den skyhøye amerikanske selskapsskatten.

Les mer her: Ny oppkjøpstrend skaper gigantfusjoner

«Orakelet fra Omaha»

Buffett har flere ganger blitt kåret til verdens rikeste mann, og blir av mange sett på som det 20. århundrets mest suksessrike investor.

Buffett, som ofte blir omtalt som «orakelet fra Omaha» er også kjent som en filantrop, og lovet i 2006 å gradvis kvitte seg med formuen sin, og donere bort enorme summer til veldedighet.

Gjennom hele sin investorkarriere har han vært en forkjemper for amerikanske selskaper, og alltid stått hardt på at de rikeste skal betale skatt. Skatteflytningsavtalen han nå er med på å finansiere kan derimot stride imot det patriotiske, skattebetalende bildet Buffett har bygd opp av seg selv.

Warren Buffet har ikke vært tilgjengelig for en kommentar til saken, melder Wall Street Journal.

Vil selge kaffe – og spare skatt

Burger King to hovedmål med oppkjøpet; å øke sin satsning på kaffe og bakervarer, der de har blitt forbigått av sine konkurrenter de siste årene, og å oppnå en lavere selskapsskatt ved å flytte skattegrunnlaget sitt til Canada.

Burger King er verdens nest største hamburger-kjede, og har en markedsverdi på omtrent 9,6 milliarder dollar, omtrent 60 milliarder kroner. Tim Hortons er på sin side verdsatt til omtrent 8,4 milliarder dollar, som tilsvarer omtrent 52 milliarder kroner. Selskapene melder selv at oppkjøpet vil skape verdens tredje største hurtigmatleverandør.

Tim Hortons ønsker på sin side bruke Burger Kings globale rekkevidde for å oppnå sterkere internasjonal vekst. Selskapet ifølge sine egne nettsider over tre tusen restauranter i Canada, noen hundre i USA, og et titalls restauranter i den persiske gulfen.

Til sammen har selskapene en markedsverdi på omtrent 112 milliarder kroner.

Om oppkjøpet blir gjennomført, vil det skape et nytt selskap, men kjedene vil fortsatt operere som to selvstendige merkevarer.

Les også på DN.no:

Utenlandske investorer blar opp 3,15 mrd.

Mener Norge sitter på en gullgruve

Spotify blir gratis på Windows-telefoner  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.