Frankrikes president Francois Hollande skaffer seg trolig mer arbeidsro når han nå har fått på plass en ny sosialistisk regjering.

- Oppviglere i den gamle regjeringen førte til det tredje regjeringsskiftet på to år. Nå har Hollande et lojalt lag bak seg, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til DN.

Ifølge Reuters og Financial Times krever Hollande at statsminister Manuel Valls ferske regjering viser "tilslutning, respekt og solidaritet" til regjeringens reformer.

Dette er den nye regjeringen. (ekstern lenke)

- Hollande har brukt makten sin for å fjerne de som motarbeider ham, og viser at han virkelig skal gjennomføre reformene som mange internasjonalt venter på at Frankrike skal iverksette, sier Haugland.

Kritikerne ut

I går røk sterke kritikere ut av regjeringen, og inn kom blant annet Hollandes egen rådgiver, bankmannen Emmanuel Macron. Han er nå landets nye økonomi- og industriminister, og er kjent som en tydelig reformist.

Ifølge The Financial Times er nå Hollandes regjering bedre rustet til å få gjennomført de strukturelle reformene andre EU-land har etterspurt i Frankrike.

Nær rådgiver

Macron (36) er tidligere toppbyråkrat og har også i flere år arbeidet i investeringsbanken Rotschild. Han var en av Hollandes nærmeste rådgivere, og har hatt en nøkkelrolle i regjeringens håndtering av krisen i eurosonen. Ifølge Reuters ble han oppfattet som næringslivets "øre" i maktens korridorer, og han er kjent som tilhenger av markedsreformer.

- Hollande har lagt om i retning en mer næringslivsvennlig politikk. Utnevnelsen av Macron vil forsterke inntrykket av at Hollande mener alvor med å bedre de strukturelle forholdene i fransk økonomi, slik at landet skal få økt vekst, sier Haugland.

Ifølge Reuters sier kilder nær Hollande at den nye regjeringen vil iverksette Hollandes næringsvennlige tiltak, som blant annet 40 milliarder euro i skattekutt til næringslivet.

Michael Sapin, som er en nær venn av Hollande, beholdt stillingen som finansminister.

 

Kritiserte den økonomiske politikken

Etter mye uro i rekkene ble regjeringen oppløst mandag, og ut røk økonomiminister Arnaud Montebourg. Kulturminister Aurélie Filippetti og utdanningsminister Benoît Hamon trakk seg også i protest.

Montebourg har kommet med sviende kritikk av den stramme økonomiske politikken i Frankrike. Han argumenterer for at det Frankrike trenger er økt forbruk hos folk flest, og ikke budsjettdisiplin ala Angela Merkel.

Montebourg mener denne stramme politikken er sosialt urettferdig og hindrer vekst.

Frankrike har en arbeidsledighet på 10 prosent, og ligger ikke an til å oppnå målet om å få underskuddet på statsbudsjettet ned i tre prosent av brutto nasjonalprodukt.

- Utnevnelsen av denne regjeringen er nok egnet til å løfte næringslivet og finansverdenens tillit til Hollande, men det gjør ham nok ikke mer populær i opinionen, mener Haugland.

Hollande er tidenes minst populære franske president. Ifølge siste meningsmåling hadde han en oppslutning på bare 17 prosent.

Enige med Montebourg

Frankrike-viter, sosiolog og tidligere Ap-statsråd Gudmund Hernes sa til DN tirsdag at den nylig avgåtte økonomiminsteren, Montebourg, ikke er alene om å mene at EUs sparepolitikk, drevet frem av Tyskland, er skadelig.

- Økonomer som har hevdet det i flere år, er jo blant annet nobelprisvinnerne Paul Krugman og Joseph E. Stiglitz, så han er i godt selskap. De to har lenge hevdet at den spesielt langvarige depresjonen som man har hatt i Europa ikke er noe som måtte skje. Det er konsekvensene av en politikk hvor man ikke har lært av det som har skjedd før, sier Hernes.

Professor i fransk kultur- og litteraturvitenskap Helge Holm ved Universitetet i Bergen, mener også at innstramninger ikke er riktig medisin for Frankrike.

- Skal man kjempe mot arbeidsløshet, så er det et paradoks at man strammer inn så bedrifter må legge ned fordi det blir mindre konsum. Det var nødvendig i Hellas, og kanskje i Spania. Men jeg tror ikke det er den beste medisinen i dagens Frankrike. Jeg tror den beste løsningen er å gi fok mer penger mellom hendene og øke muligheten for få flest mulig folk i arbeid, sa Holm.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.