Både USA og en lokal opprørsleder bekrefter at russiske soldater deltar i kampene i Øst-Ukraina.

Myndighetene i Russland benekter fortsatt at de har sendt soldater inn i nabolandet. Men opplysningene bekreftes nå av alle de andre viktigste partene som er involvert i konflikten.

Ifølge den prorussiske opprørslederen Aleksandr Zakhartsjenko har over 3.000 russiske borgere kjempet på hans side i konflikten. Mange av disse skal være soldater som har ferie eller permisjon fra sine stillinger i det russiske forsvaret.

– De vil heller ta ferien sin sammen med oss – brødre som kjemper for deres frihet – enn å ligge på stranda, sier Zakhartsjenko i et intervju som er lagt ut på nettsiden til TV-stasjonen Russland-24.

Zakhartsjenko er statsminister i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk øst i Ukraina. Han sier opprørerne vil erobre havnebyen Mariopol, og ukrainske regjeringsstyrker bekrefter at de er presset ut av flere viktige områder.

– Stadig flere soldater

Også USAs ambassadør i Ukraina mener det stemmer at russiske soldater deltar i kamphandlinger i Øst-Ukraina.

– Et økende antall russiske soldater intervenerer direkte i kampene på ukrainsk jord, skrev ambassadør Geoffrey Pyatt på Twitter torsdag. Samtidig anslo en kilde i NATO at tusen russiske soldater opererer i nabolandet.

Ukrainas ambassadør til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), Ihor Prokoptsjuk, hevder at Russland har startet en invasjon.

– Vi har registrert en direkte invasjon gjennomført av russiske militære i de østlige delene av Ukraina, sa han etter at OSSE-landene torsdag var samlet til krisemøte om konflikten.

Tirsdag møtte Ukrainas president Petro Porosjenko sin russiske kollega Vladimir Putin til toppmøte i Hviterusslands hovedstad Minsk. Den ukrainske presidenten beskrev samtalene som svært vanskelige, og Putin sa at Ukraina selv må finne en løsning på konflikten.

EU ekstremt bekymret

EU er ekstremt bekymret for utviklingen i Ukraina, ifølge en talsperson for EUs utenrikssjef Catherine Ashton. Hun krever at Russland stanser alle fiendtlige handlinger og strømmen av militært personell og våpen over grensen til Ukraina.

Myndighetene i Ukraina har bedt EU om militær støtte «i stor skala». I tillegg oppfordret de Unionen til å vedta nye sanksjoner mot Russland på EU-toppmøtet som skal holdes lørdag.

Russlands rolle i Ukraina-konflikten har vakt stor bekymring i mange land i Øst-Europa. Litauen, som for tiden er medlem av FNs sikkerhetsråd, kalte rådet sammen til krisemøte om Ukraina torsdag.

Også Norges utenriksminister Børge Brende (H) er dypt bekymret for utviklingen i konflikten. Han mener det nå er fastslått at russiske soldater deltar i destabiliseringen av Ukraina.

– Dette er fullstendig uakseptabelt og representerer en ytterligere eskalering av konflikten, sier Brende.

Rykker fram

Ifølge ukrainske myndigheter har opprørere og russiske soldater satt i gang en motoffensiv og erobret flere viktige områder. Dermed kan det se ut til at krigslykken har snudd, etter at opprørerne har vært hardt presset de siste ukene.

Regjeringssoldatene har trukket seg ut av byen Novoazovsk for å redde livene sine, opplyser det ukrainske forsvars- og sikkerhetsrådet. Styrkene er flyttet til Mariopol for å styrke forsvaret der.

Opprørerne i Novoazovsk støttes av russiske soldater og har utstyr som ble fraktet over grensen fra Russland for et par dager siden, ifølge en soldat i en militsgruppe som kjemper sammen med regjeringshæren.

Så langt har over 2.000 mennesker blitt drept i krigen i Øst-Ukraina. Myndighetene i opprørskontrollerte Donetsk melder at elleve sivile i byen er drept i bombeangrep det siste døgnet. (©NTB)

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.