EU vil diskutere muligheten for å innføre nye sanksjoner mot Russland på grunn av situasjonen i Ukraina, sier Tysklands forbundskansler Angela Merkel, ifølge NTB.

Samtidig melder AFP at også USA vurderer å trappe opp sanksjonene mot Russland.

EU-toppmøte lørdag

Lørdagens EU-toppmøte skal i utgangspunktet handle om hvem som skal overta jobbene som EU-president og Unionens utenrikssjef. Likevel vil også situasjonen i Ukraina få mye oppmerksomhet.

– Vi får stadig rapporter om økt nærvær av russiske soldater og prorussiske opprørere som rykker fram i områder som hittil har vært rolige. I mars sa vi at vi vil vurdere flere sanksjoner om konflikten trappes opp. Lørdag kommer vi til å diskutere hvordan vi kan reagere på den seneste utviklingen, sa statsministeren etter samtaler med ledere på Balkan, i Berlin.

Alvorlig opptrapping

Nato offentliggjorde torsdag satellittbilder som forsvarsalliansen mener beviser at russiske kampstyrker har vært involvert i militære operasjoner på ukrainsk territorium.

- Dette er en alvorlig opptrapping, sier den nederlandske genealen Niko Tak til FT. Han leder Natos operasjonssentral for kriser.

Les: Ukraina: – Russland invaderer oss

Nato har innkalt til et krisemøte om situasjonen fredag. FN hadde krisemøte torsdag kveld.

Tungt bevæpnet

Ifølge Tak er troppene godt utstyrt.

- Satelittbilder vi har fått i dag støtter opp om at tungt væpnede russiske kampsoldater nå er inne i Ukraina, sier Tak.

Ifølge Tak finnes det nå 20.000 russiske soldater på grensen mot Ukraina, og han mener at "troppene er langt bedre rustet enn vi så i mars....en offensiv hær".

Mange drepte

Så langt har over 2.000 mennesker blitt drept i krigen i Øst-Ukraina. Myndighetene i opprørskontrollerte Donetsk melder at elleve sivile i byen er drept i bombeangrep det siste døgnet, ifølge NTB.

Les: Nato: Russland har sendt 1000 tropper til Ukraina

- Dette er en situasjon som er veldig, veldig kritisk  

FN bekymret over opptrapping i Ukraina  

 

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.