Under et krisemøte i Sikkerhetsrådet om situasjonen i Ukraina sa USAs FN-ambassadør, Samantha Power, at Russland sender soldater, stridsvogner og våpen for å støtte separatistene i Øst-Ukraina.

Russlands FN-ambassadør besvarte ikke direkte beskyldningene. Han sa «amerikanske spesialrådgivere» oppholder seg i Ukraina, og han oppfordret USA om å avslutte sin innblanding.

Bildebevis for innblanding

Russland har til nå avvist å ha sendt soldater over grensen til Ukraina. Dette til tross for at en prorussisk opprørsleder i Øst-Ukraina har bekreftet at 3.000 russiske borgere har kjempet i landet. Mange av dem skal være soldater.

På en pressekonferanse torsdag sa Obama at USA ikke kommer til å benytte militære tiltak for å løse krisen i Ukraina. USA og landets allierte ser nå på måter å ytterligere øke de økonomiske sanksjonene mot Russland.

NATO offentliggjorde tidligere torsdag bilder alliansen mener beviser at russiske styrker har vært involvert i militære operasjoner på ukrainsk territorium. Ifølge forsvarsalliansen har minst 1.000 russiske soldater deltatt i kampene i Øst-Ukraina. Men president Obama ville torsdag ikke karakterisere Russlands handlinger som en invasjon, noe ukrainske myndigheter gjør.

Fortsetter «humanitær hjelp»

Russlands president Vladimir Putin kunngjorde torsdag at han vil fortsette å sende humanitær hjelp over grensen til sivile i Øst-Ukraina.

Forrige fredag kjørte et stort antall russiske lastebiler inn i Ukraina uten tillatelse etter å ha ventet ved grensen i en uke. Formålet var å frakte nødhjelp til befolkningen i det krigsrammede Øst-Ukraina, ifølge regjeringen i Moskva. Myndighetene i Ukraina reagerte sterkt på hendelsen, og landets nasjonale sikkerhetssjef kalte grensekrenkelsen en invasjon.

Samtidig torsdag ba Putin de prorussiske opprørerne om å opprette en humanitær korridor slik at omringede ukrainske regjeringsstyrker kan komme seg ut av krigsområdene.

– Jeg oppfordrer militsgruppene om å opprette en humanitær korridor til soldatene som er omringet, slik at de kan komme seg uskadd ut av kampområdene og forenes med sine familier og få medisinsk hjelp, heter det i en uttalelse fra Putin.


Les også:  - Dette er en situasjon som er veldig, veldig kritisk


EU og USA vurderer nye sanksjoner mot Russland
 

  Nato: Russland har sendt 1000 soldater til Ukraina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.