Japan økte salgsskatten fra fem til åtte prosent fra 1. april i år. Dette er en sentral brikke i «Abenomics»-planen til statsminister Shinzo Abe. Målet er å få økonomien på rett kjøl igjen og Abes faggruppe tror ikke dette er mulig uten å skape en prisvekst.

Lavere aktivitet

Industriproduksjonen falt med 0,9 prosent i juli sammenlignet med ifjor – langt høyere enn forventet. Dette kommer på toppen av et fall på 3,4 prosent i juni. Sammenlignet med juni var det en svak vekst.

Det private forbruket falt med nesten seks prosent – dobbelt så mye som fagøkonomer hadde forventet. Prisveksten var på 3,3 prosent, men justert for skatteøkningen har prisene økt med kun 1,3 prosent det siste året. Dette er lavere enn regjeringen og sentralbanken ønsker.

- Inflasjonen skyldes kun skatteøkningen. Dette er ikke typen prisvekst de ønsker. Dette er faktisk kontraproduktivt i den forstand at inflasjonen forsyner seg av kjøpekraften og skaper motvind for økonomien, sier sjeføkonom Paul Sheard hos Standard & Poor’s til CNBC.

Også andre forhold har holdt japanske forbrukere vekk fra kjøpesentre i sommer.

- Skatteøkningen i april har skadet kjøpekraften. Uvær i sommer, i form av kraftig regn og stormer, har gjort situasjonen verre. Forbruket vil komme tilbake, men det vil ikke skje over natten. Jeg tror ikke myndighetene vil komme med en stor tiltakspakke, men ser ikke bort fra en form for økonomisk stimuli for neste år, sier seniorøkonom Hiroaki Muto hos Sumitomo Mitsui Asset Management til Reuters.

Forbruk på vent

Statsminister Abe klarte å skape en ny optimisme hos japanske forbrukere i fjor. Over 20 år med deflasjon har gjort noe med den japanske folkesjelen og forbrukerne er forsiktige.

- Det er vanskelig å få folk vekk fra tankegangen om at de tror at alt vil bli billigere hvis de bare venter litt. Hvis de blir overbevist om at inflasjonen er her for å bli, kan de begynne å handle. Dette er hva vi ønsker å se, og det er dette den japanske sentralbanken ønsker å se, sier forvalter Nicholas Weindling hos JP Morgen Asset Management til CNBC.

De japanske eksportlokomotivene gir ikke den samme drahjelpen til den landets økonomi som tidligere. Til tross for høy etterspørsel fra vestlige markeder igjen har ikke dette de ønskede utslagene på eksportstatistikkene.

Årsaken er at de største japanske industriselskapene har flyttet produksjonen vekk fra Japan. Bilprodusentene produserer biler i – eller nært ved – markedene de selger til, om det er Nord-Amerika, Kina eller Sørøst-Asia.

- Den japanske økonomien befinner seg fortsatt i en stagnasjon, sier Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.

Svakere vekst for kinesiske banker

Industrial & Commercial Bank of China forbedret resultatet med 7,5 prosent til 74,8 milliarder yuan (73,5 milliarder kroner) i andre kvartal. Dette er det femte kvartalet verdens største bank – målt i forvaltningskapital – fikk en resultatvekst på under 10 prosent.

Bankens misligholdte lån økte med nesten 13 prosent i kvartalet til vel 100 milliarder kroner. I tillegg fjernet banken råtne lån på rundt 12 milliarder kroner fra balansen.

- Vi er mer og mer bekymret over at det blir en forverring av kvaliteten på utlånene i andre halvår, sier analytiker Zheng Chunming hos Capital Securities Group til Bloomberg.

Aksjekursen på kinesiske banker som er børsnotert ved Hong Kong-børsen prises til 4,6 ganger forventet avkastning (pe) de neste 12 månedene. Dette er under det halve av hva investorer priser vestlige storbanker som HSBC og JP Morgan Chase til.

Malaysia Airlines suspendert

Omsetning av aksjer i Malaysia Airlines er suspendert fra morgenen av. Det skal avholdes en pressekonferanse senere i dag hvor det antas at den største eieren vil overta hele selskapet. Det forventes også utskiftinger i toppledelsen og en reduksjon av antall ansatte.

Malaysia Airlines la på torsdag frem et underskudd på 307,4 millioner ringgit (600 millioner kroner). Flyselskapet har hatt to dødelige flyulykker i år. Omsetningen falt med syv prosent etter at et fly forsvant sporløst underveis fra Kuala Lumpur til Beijing i mars.

Symbolikk i Apple-lansering

Apple sendte i går ut invitasjon til journalister og analytikere for å delta på en presentasjon den 9. september. Det antas at Apple vil lansere to nye Iphone-modeller og muligens en form for smartklokke med innebygde sensorer.

Aksjekursene på asiatiske underleverandører har steget kraftig denne uken etter at har kommet lekkasjer om at et nytt, og større, nettbrett vil bli lansert tidlig i 2015.

Lanseringen av de nye produktene vil foregå i det samme lokalet hvor grunnlegger Steve Jobs i 1984 lanserte den første Macintosh-datamaskinen. Apple er i ferd med å sette opp en ny, midlertidig bygning ved Flint Centre for the Performing Arts i Silicon Valley.

- Det å legge lanseringen til et større lokale og bygge en ny, mystisk bygning sender signaler om at dette er noe dramatisk og viktig. Det er også mye symbolikk ved at dette er stedet hvor den opprinnelige Mac-modellen ble lansert, sier analytiker Frank Gillett hos analyseselskapet Forrester til nyhetsbyrået AFP.

Markedene

De fleste asiatiske aksjemarkedene vil avslutte august måned med en betydelig oppgang. I India, Kina og Hong Kong ligger nøkkelindeksene like ved toppnoteringene for 2014; den indiske Sensex-indeksen har slått alle tidligere rekorder i august.

Shanghai-indeksen ligger 60 prosent under toppen som ble satt for syv år siden.

Eksperter tror oppgangen for verdens aksjer vil fortsette inn i september – godt støttet opp av rekordlave renter i vestlige markeder.

- Ja, jeg tror dette vil fortsette. Korreksjonen som måtte komme har allerede skjedd så de globale aksjemarkedene vil fortsette oppturen i september, sier global strateg Mikio Kumada hos LGT Capital Partners til CNBC.

Det er størst usikkerhet rundt det japanske aksjemarkedet etter svake økonomiske statistikker i sommer. Aktiviteten i industrien er lavere enn i fjor og forbrukerne holder igjen.

- Svak aktivitet i industriproduksjonen har lagt et press på markedet, sier strateg Masashi Akutsu hos SMBC Nikko Securities til nyhetsbyrået Kyodo.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15386,04 (-0,48%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 24684,82 (-0,23%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2201,6 (0,26%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2069,29 (-0,31%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9448,25 (-0,32%)

India, BSE Sensex: 26638,11 (0,00%)

Thailand, SET Index: 1560,57 (0,10%)

Singapore, Straits Times Index: 3324,98 (-0,16%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1871,61 (-0,22%)

Indonesia, Composite Index: 5172,57 (-0,23%)

Filippinene, SE Composite: 7074,86 (-0,37%)

Australia, All Ordinaries: 5624,1 (0,05%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no