Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk ba fredag nasjonalforsamlingen endre lovverket som i dag slår fast at landet skal være alliansefritt.

– Uttalelsen kan være et tegn på desperasjon, sier Baev til NTB, og mener det er en reaksjon på at man nå ikke lenger er tvil om at Russland har intervenert og sendt styrker inn i landet.

– Det er en bønn til NATO om å vise solidaritet, om å yte en hvilke som helst form for hjelp, sier han.

Pavel K. Baev, Russland-forsker ved Prio.
Pavel K. Baev, Russland-forsker ved Prio.

Han mener Russlands inngripen i konflikten øst i landet har overbevist mange ukrainere om at det er nødvendig å slutte seg til NATO for å beskytte landet mot russisk aggresjon.

På kort sikt er det lite som tyder på at Ukraina vil få et NATO-medlemskap. Mange av alliansens medlemmer er svært skeptisk til en slik innlemmelse, selv om landet har fått løfter om at det kan få slutte seg til en gang i fremtiden.

Les også:
NATOs pengeknipe snart på Stoltenbergs bord
FN: 2.600 drept i kampene i Ukraina
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.